73 YIL ÖNCE ASFALTLANAN YOL

1947 Yılında ‘Kara altın’ın bulunduğu Raman Dağı ile Batman arasına ilk asfalt yolu Maden Teknik Arama Teşkilatı yaptı. Henüz rafinerinin kurulmadığı Batman Ovası’na ilk asfalt yolu kazandıran MTA, bazı büyük şehirlerde olmayan asfalt yola imza atmıştı. TPAO’nun kurulmadığı yıllarda Batman’da ilk asfaltlanan yol Raman-Batman arasındaki güzergahtı. Kazma, kürek ve çalı-çırpıdan oluşan süpürgelerle yolun altyapısını hazırlayan o petrol emekçilerinin hiç biri şimdilerde aramızda değil. Raman’da bir aracın geçebildiği o yolda petrolcülerin ilginç hikayeleri de var.

BATMAN’IN İLK EBELERİ

1960’lı Yılların başında Batman’ın ilk ebeleri eski SSK Hastanesi ile 1 nolu Sağlık Ocağı’nda görev yaptı. Nimet Akgündüz, Sevim Caner, Güler Terik ve Ümit Ekinci’nin, 1960 yılında Sağlık Ocağı’nda çektiği siyah-beyaz kare. Bu karede yer alan Caner geçen yıl yakalandığı Covid-19 salgınına yenik düşmüştü.

BATMAN’DAN KOPMAYAN EBEYDİ

1964 Yılında ebelik mesleğine ‘merhaba’ diyen ve aslen Elazığlı olduğu kadar yaşamının büyük bölümü Batman’da geçen Sevim Caner, Batman Sağlık Ocağında görev başladı. Binatlı Köyündeki eski Sağlık Ocağı’nda da uzun süre görev yapan Caner, emekli olana kadar petrol kentinden ayrılmadı. Batman Çağdaş’ın 1990 yılında düzenlediği ‘Yılın Başarılıları Yarışması’nda yılın ‘ebe’si seçilen Caner’e, plaketini dönemin Garnizon Komutanı vermişti. İşte Caner’in ebelik mesleğinde öğrencilik yıllarından geride kalan siyah-beyaz kare.

ELAZIĞ-SİVRİCE’DE LİGE HAZIRLANIRDI

Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün dinlenme tesislerinin olduğu Sivrice-Hazar tesisleri, petrol emekçilerinin yanı sıra Batman Petrolspor’un da lige hazırlandığı yerdi. Takım kaptanlığını Fadıl Kayra’nın yaptığı 1984-85 yılında Kırmızı-beyazlı ekipte forma giyen futbolcular; “Hasan Çınar, Ayhan, Bülent, Metin Sevim, Mustafa Güç, kaleci Zeki, Abdurrahman, Nevzat, Siirtli Sait ve Cahit Sönmez. (Oturanlar)Fadıl, Sedat, İlhan, merhum Halil, Şafii, merhum Veysi, Tarık ve merhum Agit.”

1 NOLU MİSAFİRHANE ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ

Yıl, 1988. Yer, TPAO eski 1. nolu misafirhanesi. TPAO’nun yanı sıra Batman’daki etkinlikler de Misafirhane’de olurdu. Şimdilerde yıkılan eski misafirhanede ‘Yılın başarılıları’ töreninde Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan konuşurken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

TPAO STADINDA BAYRAM HATIRALARI

Batman Sanat Enstitüsü’nün 1969-73 mezunlarından siyah-beyaz bir kare daha. TPAO’nun emektar futbol sahasında Gençlik ve Spor Bayramı’nda hatıra kare çeken eski liselerden bazı simalar; Mehmet Akıntürk, merhum Niyazi Rende, merhum Selahattin Savaş, merhum Vahap İşcan. (Oturanlar); merhum Hüseyin Güneştan ve Nuri Yeşilmen.

Editör: TE Bilişim