1990’LARDA 100 YIL OKULU ÖĞRETMENLERİ

Batman’ın Karşıyaka Mahallesi’ndeki 100. Yıl İlkokulu’nda görev yapan bir grup emektar eğitimci, yıl sonu etkinliklerde sınıfları dolaşır, öğrencilerle bir araya gelirdi. Şimdilerde emekli olan dört eğitimciden Tayyip Yoğurtçu, eski Batman Öğretmenevi Müdürlüğünü de yapan Zeki Olgun, Eskişehirli Süha Yetişkin ve Sadun Çiftçi, diğer öğretmen ve bazı öğrencilerle sınıfta çektikleri hatıra karenin üzerinden 30 yıl geçti.

100. YILDA TURAN DÖNEMİ

Bir zamanlar Batman’ın ücra mahallelerinden biri de Karşıyaka’ydı. Şehrin karşı yakasındaki 100. Yıl’ın Müdürü ise Hilmi Turan’dı. İşte yine okulun emektar öğretmenlerinden Turan ile birlikte Zeki Olgun, Tayyip Yoğurtçu ve Sadun Çiftçi, bir sınıfta öğrencilerle bu hatıra kareyi çektirmişti.

100 YIL OKULUNUN ESKİ KADROSU   

1981 Yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Karşıyaka semtine kazandırdığı eğitim binasında toplam 25 eğitimci görev yapıyordu. 1990’larda 10’u Kadın toplam 25 öğretmenin eğitim verdiği 100 yılda eğitimcilerin yarısı yerli hocalardan oluşuyordu. İşte 1990’ların ortalarında 100 yılda görev yapan ve şimdilerde emekliye ayrılan 100. Yıl’ın eğitimci kadrosu. Bu karedeki eğitimcilerin çoğu emekliye ayrıldı.

BALPINAR MERASI GÖZ KAMAŞTIRIYORDU

Öğretmenliğe 14.10.1971 Yılında Muş’un Akçatepe köyünde başlayan 69 yaşındaki Batmanlı Sadun Çiftçi, 1976 yılında Balpınar-Zorköy ilkokuluna atandı. Şimdilerde Balpınar beldesinin mahallesine dönüşen Zorköy’e bitişik ‘mera’ alanı yemyeşil manzarasıyla bölgenin en güzel mesire alanlarındandı. Ağaçları ve yeşilliğiyle mükemmel bir manzarada öğrencilerine kır gezisini yaşatan emektar eğitimci Çiftçi, eski öğrencileriyle objektiflere böyle yansımıştı. Balpınar’da o eski mera manzarası da tarihe karıştı.

SINIFLAR 45 KİŞİLİKTİ

1990’ların başında Batman’ın ücra mahallelerindeki eğitim yuvalarında sınıflar 45 kişilikti. 19.09.1990 tarihinde Balpınar-Zorköy’den Batman’ın Karşıyaka Mahallesi’ndeki 100. Yıl İlkokulu’na atanan Sadun Çiftçi, 3’ncü sınıf öğrencileriyle okul girişinde bu hatıra kareyi çekmişti. Karedeki bu öğrenciler, şimdilerde 40 yaşın üstünde.

NEREDE BATMAN’IN O ESKİ BAHÇELİEVLERİ

Bu kare 1970 yılında Batman’ın Çamlıca Mahallesi’nde çekildi. Bahçeli evin önünde poz veren Sadun Çiftçi. Çorum Öğretmen okulunu kazandıktan Batman’a gelen Sadun Çiftçi, 50 yıl öncesinin evlerini şöyle özetliyor; “O dönemler Batman’ın ücra mahallelerinden biri de Çamlıca idi. Komşu Güney kent Mahallesi yoktu. İluh’un arkasındaki semt ise bizim mahallemizdi. Evlerin çoğu tek katlıydı. Bahçesiz ev yok gibiydi. Şimdi gibi her yer beton yığını değildi. Yarı kerpiç yarı betonarme evlerde yaşam bir başka güzeldi. Batman’ın o güzel bahçeli evler de şehir büyüdükçe kayboldu.”

Editör: TE Bilişim