Batman’ın ilk liselerinden Sanat Enstitüsü’ndeki öğrenciler, 50 yıl öncesinde köy okullarının eksikliklerini gidermek için kolları sıvardı. Batman’ın 1960’lı yıllarında ilk hastanesi SSK’nın emekçileri iz bıraktı. Sanat Enstitüsü’nün Efsane Bando takımı ise resmi bayram törenlerine renk katardı. İşte eski petrol şehrinin bir kesit siyah-beyaz karesi…

LİSELİLER 50 YIL ÖNCESİNDE AKÇA KÖYÜNDE
Batman’ın ilk Sanat Enstitüsü, kent merkezine yakın köy okullarının da can simidiydi. Şimdilerde Batman ile birleşen Akça (Tilmiz) köyündeki eski taştan yapılı eğitim yuvasının eksikliklerini gideren Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarının ecza dolabı, saksılık, ayakkabılık, çekiç ve yangında kullanılmak üzere kurtarma araç-gereç yardımını yapması, okul idarecileri ile öğrenciler arasında adeta bayram havası yaşatmıştı. 51 Yıl önce Akça köy okulunun bahçesindeki okula yapılan yardım etkinliğinde öğrencilerle hatıra fotoğraf çeken Sanat Enstitüsü idareci ve öğretmenlerinde bazı isimler; Okul Yazı İşleri Müdürü Ekrem bey, Akça Köy muhtarı Özerdem, Edebiyat öğretmeni merhum İsmail Kavun, lisenin ilk mezunlarından Niyazi Kaya, merhum Seyfettin Ergen, Abdurrahman Uçak, İhsan Bayık, Aziz Ucuz, Ali Toprak, Mehmet Çuhacıoğlu, Salih Yıldız ve Tahir Akın. Akça köyü eğitim yuvasının eski öğretmenlerinden merhum Ahmet Baldak ve öğrencileri. Bu karedeki öğrenciler, şimdilerde 60 yaşında.

EFSANE BANDO TAKIMIYDI

1968-1971 Dönemi. Yer, Batman eski Sanat Enstitüsü girişi. Matematik öğretmeni Şükrü Karagöz, diğer namı da ‘Ajan’ olarak bilinen Trakyalı eğitimci, bir dönemler Cumhurbaşkanlığı muhafız alayında da sancaktarlık görevini yapmış. İşte emekli eğitimci Karagöz yönetimindeki ‘Efsane Bando’ takımında yer alan öğrenciler; Refik Kaplanoğlu (Bayraktar), İsmail Bezek, merhum Ayaz Koyuncu, merhum Sait Yıldız, Tahsin Kutlu, merhum Şefik Aşırmacı, Abdurrahman Uçak, Zeki Özbek, İsmail Bağaç, Kemal Çetin, merhum Necati Uyanık, Numan Akçay, Ahmet Özalpay, Doktor Ahmet Yıldız (Sancaktar), (Orta sıra) Hıdır Bulgici, Yusuf Kaya, Muammer, Abdullah Çelik, Asaf Bilgiç, Özcan Özçelik. (Alt sıra); merhum Cesur Koyuncu, Tevfik Demirhan, Hüsnü Tekin, Mehmet Adsız, Faruk Pirinççi, Casim Başar, Haluk Turan (Davulcu), Nurettin Bilgin (zil), merhum Erkan Biber (majör-takım kaptanı).

BEYAZ SARAY GÖLGESİNDE GEÇEN BAYRAMLAR

Bir zamanlar TPAO’nun sembolü olan eski Beyaz Saray binasının gölgesinde renkli resmi bayram törenleri olurdu. Batman’ın ilk liselerinden olan Sanat Enstitüsü ile Batman Lisesi bando takımları, bayram törenlerinin olmazsa olmazıydı. Eski Sanat Okulu’nun ilk mezunlarından Abdurrahman Uçak ile İsmail Bağaç, 1970 yılındaki Gençlik ve Spor Bayramı’nda yer aldıkları bando takımındaki kıyafetleriyle objektiflere böyle yansımış.

SSK HASTANESİNİN ESKİ EMEKÇİLERİ

1960’lı Yılların başlarında açılan eski SSK Batman Hastanesi’nin üç emekçisinin, eski hastane bahçesinde çektiği ilginç siyah-beyaz karesi… Bahçedeki su figürünün üzerinde objektiflere poz veren üç simadan biri olan eski Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Emrullah Akan, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Hastane emekçilerinden Eskişehirli elektrik teknisyeni İsmail Akın ve Eczacı kalfası Zeki Özbek’ten geride kalan hatıra kare. Üç arkadaş 1971 ila 1973 yılları arasında SSK Hastanesi’nde görev yaptı.

BU KADRO AYDIN’DAN ŞAMPİYON DÖNMÜŞTÜ

1986 Yılında Türkiye Amatör şampiyonasında 3. lige ‘merhaba’ diyen Batman Petrolspor’da o sevinci yaşayan eski futbol emekçilerinden antrenörlerden Muzaffer Koyuncu, Nihat Tan, Petrolspor kafilesini taşıyan otobüs kaptanı Mahfuz Kubba, Kırmızı-beyazlı ekibin futbolcularından Basir Ercan, Halil Türe, Agit Balcı ve Veysi Olgun hayata veda etti. Aydın’da şampiyonluk yaşayan eski futbolcular; “Agit Balcı, Mustafa Güç, Nevzat Fırat, Tarık Yurttaş, Şafii Çoğun, Cahit Sönmez, İlhan Erken, Celil Ayhan, Abdurrahman Beycur, Veysi Olgun, Fadıl Kayra, Halil Türe, Zeki Erken, Ayhan Demirhan, Bülent Atalay, Ahmet Öner, Basir Ercan, Hasan Çınar, Metin Sevim, Sait Baymaz ve Siirtli Sait.”

Editör: TE Bilişim