BU TRENLER TARİH OLDU

1940’lı Yılların ortalarında buharlı trenlerin sefer yaptığı, 1990’larda ise eski yolcu vagonların çalıştığı tarihi Batman Gar’ı da çok değişti. Eski Cumhurbaşkanı, Başbakanlar, Devlet Bakanları, ünlü bürokrat ve petrolcüleri ağırlayan DDY Batman’ın bu yolcu vagonları da seferlerden kalkalı 30 yıl geçti. Batman’ın neredeyse 80 yılı bulan tarihi gar binasının ağırladığı trenlerin çoğu değişti.

İKİSİ DE ARAMIZDA YOK

Yıl, 2001. Dicle nehri kıyısındaki ‘Yolgeçen hanı’ da baraj gölü altında kaldı. Önemli konukların ağırlandığı tarihi mekana konuk olan 1980 yılında Gercüş’ün eski Kaymakamı, daha sonra Vali ve Milletvekilliğini de yapan Ali Haydar Öner’di. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı 40 yıl süreyle sürdüren Mehmet Teymur’un da içinde olduğu Batman heyet, eski Kaymakam ve Vali Öner’i ağırlamıştı. Yolgeçen Han’ın eski konuklarından Teymur ve Öner, şimdilerde aramızda değil.

FAZİLET PARTİSİ’NDE ESKİ POLİTİKACILAR

17 Aralık 1997’de kurulan Fazilet Partisi’nin kurucularından eski Enerji Bakanı Recai Kutan, 1998 yılında Batman’a konuk olmuştu. Beraberinde Batman Milletvekili Ziver Özdemir’in de bulunduğu Fazilet’teki eski siyasetçiler, Cumhuriyet meydanında partilerle buluşmuştu.

YEŞİLLER, DİCLE KIYISINDAYDI

Yıl, 1998. Alman Yeşiller Partisi eski Genel Başkanı Claduai Roth ekibiyle Batman’ın tarihi ilçesine çıkarma yapmıştı. Güz döneminde Dicle nehri kıyısındaki çardaklarda ağırlanan Roth, ‘Özgür Çardak’ dinlenme tesislerinde böyle görüntülenmişti.

EĞİTİM YUVALARI AÇILIŞI BÖYLE OLURDU

2001 Yılında Batman’ın Kozluk ilçesinin Bekirhan beldesindeki bir eğitim yuvasının açılışından kare. Batman’ın iki eski Valisi İsa Parlak, Azmi Çelik (Kozluk eski Kaymakamı), Jandarma Bölge eski Komutanı Tuğgeneral Mecit Korkut ve Bekirhan Belde Belediye Başkanı merhum Yahya Demir’in de aralarında bulunduğu yöneticilerin yanı sıra belde sakinlerinin büyük bölümü de ‘Eğitim Yuvası’nın açılışına renk katmıştı. Okulun bahçesine sığmayan bazı vatandaşlar, ihata duvarının dışında töreni izlerken objektiflerimize böyle yansımıştı.

BATMAN, DİYARBAKIR DOSTLUĞU

1983-84 Futbol sezonu. Batman Petrolspor, Türkiye Amatör Şampiyonu’nda ilk dörde kalan takımdı. Aydın’da yapılan 3. lige terfi maçları öncesinde TPAO’nun emektar sahasında son özel maçını eski Diyarbakırspor’la yapan Kırmızı-beyazlılar, özel maçta 0-0’lık skorla berabere kalmıştı. Eski 1. lig ve 2. ligde mücadele eden Diyarbakırspor’da Recai, Ergün, Ramazan, Çetin İnsel, Senai, Sezai, İhsan ve Turan gibi ünlü futbolcular forma giymişti. Bir zamanlar rakiplerine kök söktüren Batman Petrol’ün kadrosunda ise yer alan eski futbolcular; Yaşar, kaleci Zeki, Fadıl, Nejdet, Cahit, Sedat, Siirtli Kahraman, merhum Veysi, Şeyh Sait, Mahfuz (Çiriviri) ve Feridun.”

Editör: TE Bilişim