ESKİ MEYDAN MANZARASI

1990’ların Cumhuriyet Meydanı’ndan bir kare. Eski Atatürk heykeli büstünün olduğu alan bazen araç parkını andırırdı. Bir zamanlar otobüs firmalarının yolcu taşıdıkları tarihi meydan, son 15 yılda eski manzarasından uzaklaştı. Otobüs firmalarının terminalleri 5 yıl önce kaldırıldı. Belediye de eski alanın bir bölümünü trafiğe kapattı. Tek şerit üzerinden trafiğin işlediği meydanın eski halinden bir manzara.

HASANKEYF ÇOK DEĞİŞTİ

Burası tarihi Hasankeyf’in eski yerleşim biriminin girişi. Karayolları’nın 1960’lı yıllarda Dicle nehri üzerinde yaptığı köprü de eski yerleşim birimi de iki yıl önce baraj gölü havzasında kaldı. 1990’lı yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akın ettikleri Hasankeyf girişindeki eski köprüde hatıra kare çeken bir grup turist objektiflerimize böyle yansımıştı. Tarihi ilçedeki Er-Rızk ve Süleyman Koç cami minareleri, arkeopark alanına taşınmıştı.

CÜMBÜŞ USTASI MORAL VERİRDİ

Ünlü sanatçı Yılmaz Kurt’tan sonra bölgede cümbüş ve bağlama ustası İsa Bürü idi. Yerel sanatçılığın yanı sıra eski Batman Ortaokulu ile bazı eğitim yuvalarında müzik öğretmenliğini de yapan Bürü, Gülistan Caddesi’ndeki eski Çalışkan Müzik Evi’nde, engelli çocuklara bağlamasıyla moral verirdi. İşte sanatçı Bürü’nün 90’lı yılların ortalarında eski müzik evinde engellilere bağlama çalardı, onları müziğe yönlendirirdi.

PETROL SAHALARINDA BİR VALİ

Yıl, 2001. Dönemin Valisi İsa Parlak, eski Köy Hizmetleri İl Müdürü Fahri Karakaya ile köy ve mezraların yolunu tutardı. Batman’ın Beşiri ilçesinin Bahçeli köyüne yakın Beyçayır petrol sahasında incelemelerde bulunan eski Vali Parlak’a eşlik eden Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü emekli İzzettin Siraçoğlu ve eski Beşiri Kaymakamı da yol çalışmaları esnasında Batman Çağdaş’ın objektifine yansımıştı.

ENGELLİLERE GÜMÜŞÇÜLÜK ATÖLYESİ

2000’li başında Ecevit hükümeti döneminde Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Hasan Gemici, eski Mobil petrol şirketine ait tesislerin ‘Çok Amaçlı Toplum Merkezi’ne dönüştürülmesine yönelik çaba göstermişti. DSP Batman eski İl Başkanı İlyas Solak ile Batman’da ilk engelliler derneklerinin başkanlığını yapan temsilcilerin aralarında bulunduğu heyet, çok katlı oto park’ın altında açılan gümüşçülük atölyesinde incelemelerde bulunduğu sırada Batman Çağdaş da oradaydı.

TÜTÜNE DİKKAT ÇEKEN SİYASETÇİYDİ

1999 Genel seçimlerinde CHP’den Batman Milletvekili adayı olan Eşref Tarhan, daha çok çiftçilerin sorunlarını gündeme getirmişti. Batman’ın ücra mahallerini dolaşıp çiftçinin sorunlarını dinleyen Tarhan, 2000’li yılların başında özelleştirilmesi gündeme gelen tütünle böyle fotoğraf çektirmişti.

Editör: TE Bilişim