Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler, 1990’nın Ağustos’un da ayağının tozuyla geldiği kentte ilk toplantıyı dönemin yöneticileriyle Öğretmenevi’nde yapmıştı. 1997 Yılında temeli atılan ve ilk etapta 250 yatak kapasiteli ‘Devlet hastanesi’ olarak planlanan şimdi ki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin etrafında yapı yok denecek kadar azdı. Daha önce tütün değerlendirildiği eski Tekel Başmüdürlüğü’nün tütün atölyeleri de şimdilerde tekstil firmalara atölyelerine dönüştü. İşte 90’lı yıllarda Batman’dan bir kesit kare…

1990’DA VALİ PERÇİNLER’İN İLK TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın, 16 Mayıs 1990 tarihinde ‘İl’ yaptığı Batman’da ilk ‘Vali’ unvanını elinde bulunduran Tuncer Perçinler, İl’in ilk il yöneticileriyle ilk toplantıyı Batman Öğretmenevi’nin eski salonunda yapmıştı. Batman’ın ilk Vali Yardımcılarından Malatyalı Mahmut Kılıçdoğan ve İl Planlama Müdürü Sabahattin Azazi ile birlikte toplantı gerçekleştiren Perçinler, yeni kurumların sorunlarının çözümü konusunda çalışmaların hızlandırılmasını istemişti. Batman’da bir süre çalıştıktan sonra Mersin’e atanan Batman’ın ilk Vali Yardımcılarından Kılıçdoğan, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti.

1997’DE GÜLTEPE YOKTU

Bu fotoğraf karesi, Batman’ın son 25 yılda nasıl hızla geliştiğinin bir belgesi gibi. 250 Yatak Devlet hastanesi olarak temeli atılan ve şimdilerde 810 yatak kapasiteli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülen sağlık kuruluşu yapıldığında etrafında bir elin parmak sayısından daha az yapı vardı. İşi üstlenen Güneştekin firması işyeri teslim aldığı tarih; 4 Aralık 1996 idi. 1 Nisan 1997 tarihinde temeli atılan sağlık kuruluşunun yapımı yılları almıştı. Gültepe Mahallesi’nin olmadığı o dönemlerde hastaneye yakın yerleşim birimi Tilmerç köyü idi. İşte yapımına başlandığında ilk hastanenin temelinden bir kare.

TÜTÜN ATÖLYELERİ TEKSTİL KENT OLDU

Bir dönemler Batman’ın arazilerinde yetişen kaliteli tütünün işleme merkezi eski hava limanı giriş kapısı bitişiğindeydi. ABD’nin Virjinya eyaleti çevresindeki tütün kalitesinde Batman’ın Sason ile Kozluk ilçelerinin dağlık bölgelerinde yetişen tütün, Batman Tekel Yaprak Tütün İşletmesi’nde desteler haline getirilip İzmir’deki fabrikalarda işleniyordu. Bir zamanlar 800’e yakın Tekel işçisinin çalıştığı eski Tütün Atölyeleri şimdilerde ‘Tekstil Atölye’lerinin merkezi haline geldi. İşte 90’lı yıllarda Batman Tekel Tütün İşletmesi’nde çalışan bazı emekçilerden bir hatıra fotoğraf.

90 ÖNCESİ 16 MAYIS ŞEHİR STADI

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüşen Batman’ın eski 16 Mayıs Şehir Stadı’nda Batman Belediyespor’un ilk şampiyonluğunu ilan ettiği yıl 1989-90 sezonuydu. Gelin gibi süslenen stat da yöresel kıyafetlerle hayal çekenler, stadın tribünlerine sığmayanlar ihata duvarında maç izlerken, eski şehir stadının bulunduğu çevrede ne Şafak ne de Fatih Mahallesi vardı.

TALİPOĞLU, DÜZGÖREN’LE ÖDÜL ANISI

Yıl, 1992. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ‘yılın gazetecileri’ yarışmasında yerel basın ödülüne layık görülen Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Arif Arslan, yarışmada ödüle layık görülen duayen gazeteci Koray Düzgören ve bir süre önce kaybettiğimiz ünlü televizyoncu Tayfun Talipoğlu ile Ankara’daki törene katılmıştı. Ödül törenine Batmanlı emekli eğitimci Saadetten Vergili de katılmıştı.

Editör: TE Bilişim