Batman’ın ilk özel hastanesi 1995 yılında açıldı. Raman Aşiretinin önde gelen isimlerinden merhum Ferit Özdemir, siyasette İl Başkanlığı döneminde ilçe ve belde teşkilatlarını dolaşırdı. Eski Tekel Bakanlarından Nafiz Kurt ise bir dönemler Batman’da tütün piyasasının açılışına katılırdı. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit kare daha…

PETROL-İŞ’TE ESKİ SENDİKACILAR

Yılları TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçen petrol emekçilerinin bir bölümü, Sendikacılık da yaptı. 1980’li Yıllarda Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi’nde görev yapan üç sima. Münir Keser, Şehmus Tunç ve Zeki Saka, bir zamanlar Sendika Şubesi’nin yönetimindeydi. Sendikacılığın yanı sıra iş ortamında da mesai arkadaşlıkları süren üç eski petrolcü şimdilerde emekli.

ŞİFA HASTANESİNİN AÇILIŞI

Yıl, 1995. Batman’da ilk özel hastane konumundaki Şifa Hastanesi’nin açılışını dönemin Batman Valisi Salih Şarman ile Belediye Başkanı merhum Salih Gök yapmıştı. Daha sonra Medical Park Hastanesi’ne dönüşen ilk özel hastanenin kurucularından Veysi Kubba ile bazı doktorların aralarında bulunduğu yöneticiler, görkemli bir törenle hastaneyi Batmanlıların, hizmetine açmıştı. Hastane karşısında çok katlı apartman ise iki elin parmak sayısı kadardı. Turgut Özal Bulvarı’nda ilk özel hastanenin kurdelesini kesen merhum Gök ve Şarman, objektiflerimize böyle yansımıştı.

ESKİ BAŞKANLAR ARAMIZDA YOK

Raman Aşiretinin önde gelen ismi Ferit Özdemir, 1995 Yılında Batman İl Başkanıydı. Özdemir, fırsat buldukça ‘İlçe Teşkilat’larını da ziyaret ederdi. Kozluk ilçe ziyaretinde DYP Batman eski İl Başkanı Ferit Özdemir’e eşlik eden iş insanı Ahmet Baymaz’ın da eşlik eden bir grup partilinin sohbetinden bir fotoğraf.  Sevilen politikacı Özdemir, yaklaşık 1.5 yıl önceki talihsiz olayda hayatını kaybetti. Merhum Özdemir’in yanında duran eski Kozluk DYP İlçe Başkanı Fesih Aslan da uzun bir süre önce yaşama veda etti.

BAKAN KURT, 1994’TE ESKİ VALİLİK BİNASINDA

Yıl, 1994. Dönemin Batman Vali Yardımcısı Ahmet Soley idi. DYP Batman İl Başkanı eski Milletvekili Faris Özdemir’di. Tekel’den sorumlu Devlet Bakanı Nafiz Kurt’a eşlik eden siyasetçilerden biri de bölgenin eski Bakanlarından Salim Ensarioğlu’ydu. Meydan Mahallesi’ndeki eski Valilik Konağı’nda dönemin Vali vekili Ahmet Soley, Batman’da yetişen tütün ile ilgili brifing vermişti. Valilik makamı ziyaretinin ardından eski Bakan merhum Kurt, tütün üreticileri ile sendikacıları hava limanına komşu eski Tekel tesislerinde dinlemişti.

TÜTÜN PİYASASINDA BİR BAKAN

Trabzon kökenli aslen Bafralı Nafiz Kurt Sporcu, tütüncü ve siyasetçiydi. Kaleciliğini uzun yıllar yaptığı Bafraspor’da da başkanlık görevini de sürdüren eski Bakan Kurt, yaptığı hizmetlerden ötürü özellikle tütün üreticiden ‘Kral’ adını almıştı. Süleyman Demirel’in de yakın dostu olan Kurt’un adı memleketinde birçok spor tesisi, hastane ve caddelere verildi. 1994 Yılında Batman Tekel Yaprak Tütün İşletmesi’nde tütün piyasasını açan Kurt’u, karşılayanlar arasında eski Çay Mahalle Muhtarı merhum Kazım Arıca ve eski Beşevler Mahalle Muhtarı Mehmet Garzanlı’nın bulunduğu karedeki bazı simalar şimdilerde aramızda değil. 29 Aralık 2011 yılında yaşama veda eden Kurt, Tarım ve Köy İşleri ile Devlet Bakanlıklarını yapmıştı.

Editör: TE Bilişim