Batman’da 1990’lara kadar Belde, Gültepe ve Fatih Mahalleleri yoktu. 1993 Yılında yeni hava limanı yolu tek şeritten kurtuldu. Uçsuz-bucaksız Batman Ovasında, son 30 yılda çok katlı bloklar oluştu. Tarihi Hasankeyf’te ilk kazı Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık’tı. 1985-86 futbol sezonunda 3. Lige ‘merhaba’ diyen Kırmızı-beyazlıların ilk teknik heyeti bir bölümü şimdi aramızda değil. İşte petrol kentinde unutulmayan bazı kareler…

BATMAN’IN ESKİ POLİTİKACILARI

Yıl, 1996. Yer, TBMM. Dönemin Refah Partisi Batman eski Milletvekili Alaattin Sever Aydın’ın ziyaretine gidenler arasında Batman eski Belediye Başkanı merhum Salih Gök de vardı. 2004 Yılında da TBMM’nin yolunu tutan Ali Suçin ve RP eski İl Başkanı Mehmet Fırat’ın da bulunduğu ‘sohbet’ de Batman Çağdaş Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, eski vekil Aydın’a soru yöneltirken merhum Gök’ün yüzüne yansıyan tebessüm anı objektiflere böyle yansımıştı.

90’LI YILLARIN İL GENEL MECLİSİ

Batman’ın 1990’lı yılların ortalarında İl Genel Meclisi’nin toplantıları Kültür Mahallesi’ndeki Özel İdare binasındaydı. 1994’de DYP İl Genel Meclis üyesi şimdi ki CHP Batman İl Hüseyin Yaşar’dı. Batman’ın eski İl Genel Meclis üyelerinin ‘oy kullandığı’ seçimde şimdi ki Valilik ve Belediye Valilik Basın İlişkiler Müdürü Vahap Asma da görevliydi.

HASANKEYF’TE İLK KAZI BAŞKANI

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te ilk kazı başkanlığını 1984 yılında Prof. Dr. Oluş Arık yapmıştı. 2004 Yılına kadar Hasankeyf’teki kurtarma kazılarını Prof. Dr. Metin Ahunbay ile birlikte yapan Arık, eski Kültür ve Turizm Bakanı İstemihan Talayhan’a, Hasankeyf kalesinde brifing vermişti. Dönemin Batman Valisi İsa Parlak ve eski basın mensuplarından İsmail Ertuğrul’un aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet, Arık’ı pür dikkat dinlemişti. Batman’ın eski Valilerinden ve eski Bakan Efkan Ala ise Arık’ın görevine son vermişti.

GÜLTEPE’NİN OLMADIĞI DÖNEM

Şimdilerde Batman’da fiyatı 1 milyon TL’den alıcı bulan ‘Akıllı evler’in yapıldığı Gültepe semtinin olmadığı yıl, 1993 idi. Batman’ın eski Valilerinden Zeki Şanal’ın talimatıyla Batman-Silvan-Kozluk yolu tek şeritten ‘duble yol’a dönüştürülmüştü. Şimdilerde yol güzergahındaki Bahar Sitesi ve Esentepe Sitelerinin olmadığı dönemlerde, petrol kentinde Esentepe’den ötesinde sadece Küçük Sanayi Sitesi bulunuyordu.

ÜÇÜ DE ARAMIZDA YOK

Batman Petrolspor’un ‘3. Lig’e girdiği sezon 1985-86 idi. TPAO’nun emektar sahasında sezon açılışını yapan Kırmızı-Beyazlı ekibin ilk Teknik Direktörü merhum Uğur Yıldırım’dı. Yardımcısı ise merhum Nihat Tan’dı. Petrol’ün Genel Kaptanı da merhum Salih Eren idi. 34 Yıl önce Kırmızı-beyazlı ekipte forma giyenler; Kaleci Mithat Atalay, Cahit, Abdurrahman, Bedrettin, Fadıl, Veysi, merhum Veysi, Zeki Erken, merhum Agit, Ayhan ve Şafii, karede yer alan futbolculardı.

BU KAREDEKİLER BATMAN’DA DEĞİL

1992’nin ilk aylarında atandığı Batman’da 1993’ün son aylarına kadar Batman’da görev yapan Zeki Şanal, Niğde’ye atanmıştı. Eski Vali Zeki Şanal’ın, uğurlama töreninde yer alanların çoğu şimdilerde Batman dışında. Malabadi’de eşiyle birlikte Batmanlılardan hatır isteyen eski Vali Şanal’ı uğurlayan  Kadastro’da Harita Mühendisi Mustafa Eker Siirt’te görev yapıyor. Uzun yıllar Batman Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü’nü yapan Faysal Tekin ise emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşti.

Editör: TE Bilişim