1980’li Yıllarda Batman’ın ‘İlçe’ döneminde görev yapan yöneticiler, ‘kara altın’ın keşfedildiği sahaları ziyaret eder, petrolcülere moral verirdi. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in 110 yıl öncesinin karelerini birer tablo gibi. Koç Grubunun Güneydoğu temsilcisi olan Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucu Başkanı merhum Mahmut Ortaboy ise eğitimi önemseyen saygın bir iş insanıydı. İşte düne dair bir kesit fotoğraf…

PETROL’DEN KOPMAYAN YÖNETİCİLERDİ

Yıl, 1982.  Dönemin Batman Kaymakamı Hayrullah Yıldız idi. Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu yıllarda Siirt dönüşünde eski Kaymakam Yıldız, Batman eski İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Atılgan, Siirt Emniyet Müdürü Mustafa Ergüner ve TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski Muhaberat Şefi Ahmet Bayazıt’la Garzan sahasındaki petrol kuyusunda bu hatıra kareyi çekmişti. O dönemler yöneticilerin kullandığı binek tipi Renault marka araçlar, at başının çevresinde park halinde. Bu karenin üzerinden yıllar geçse de Garzan sahasında petrol kuyularında ‘kara altın’ üretimi hep devam etti.

HASANKEYF’TE ESKİ ÇARŞI

110 Yıl önce Hasankeyf’in eski çarşısı böyleydi. İngiliz seyyah-gezgin Gertrude Bell, 28 Nisan 1911 tarihli günlüğünde; 4 gün kaldığı tarihi ilçede eski çarşının varlığından söz ediyor. 110 Yıl önce Hasankeyf’te yaşayan insanların yaşam tarzlarını siyah-beyaz karelere taşıyan Bell, Dicle nehri üzerinde tarihi köprünün kalıntılarının dibinde keleklerle nehrin karşısına geçenlerin ulaşım yolculuğunu da ölümsüzleştirmiş. Eskiden Hasankeyf kalesine çıkarken, yol güzergahındaki eski çarşı da şimdilerde baraj dolgusunun altında kaldı.

  

TARİHİ CAMİLERİN AHŞAP KAPILARI

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 100 yıl öncesinde camilerin kapıları ahşaptandı. 30 Nisan 1911 tarihinde Hasankeyf’te şiddetli yağmurla uyandığını söyleyen Bell, tarihi camiler üzerindeki kitabeler üzerinde çalıştığını günlüklerine de aktarmış. Hasankeyf’teki camilerin mükemmel ahşap kapılarının fotoğraflarını ilk belgeleyen seyyah-gezgin Bell olmuş. İşte Hasankeyf’te tarihi bir caminin muhteşem ahşap kapısı şimdilerde Diyarbakır Müzesi’nde sergileniyor.

KOÇ’UN GÜNEYDOĞU TEMSİLCİSİYDİ

Ülkenin ilk rafinerisinin temelini atıldığı dönemlerde komşu ilçe Bismil’den Batman’a yerleşen iş insanı Mahmut Ortaboy, 15 yıllık bir süreçte petrol kentinin örnek ve hayırsever esnafı olmuştu. Batman Lisesi Kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer’in, “Her eğitim-öğretim sezonu öncesinde merhum Ortaboy beni arardı, ‘Okulun kırılan cam ve kapıların faturasını bana gönder” derdi. Eğitim yuvacımızın ihtiyaçlarını o örnek simanın desteğiyle giderirdik. O güzel simayı unutmak imkansız” demişti. Ortaboy, 1960’lı yılların başında Koç’un Güneydoğu temsilcilerindendi ve Koç’un işadamlarına yönelik İstanbul’daki toplantılarına bölgeden davet edilen ilk iş insanlarından biriydi. İşte Ortaboy’un, 60’lı yılların ortalarında Koç’un üst düzey yetkilileriyle çektiği hatıra bir kare.

TED KOLEJİ’NİN ORMANIYDI

TED Batman Koleji, 2000’li yıllarda Batman çayı bitişiğindeki eski mezbahane bitişiğindeki alanının bir bölümünü fidelerle donatmıştı. TED Koleji’nin eski yöneticileri ile öğretmenleri 21 yıl önce dönemin Valisi İsa Parlak ile Batman-Diyarbakır yolu girişinde, fidan dikme törenine katılmıştı. Yıllar önce ilgisizlikten TED Koleji’nin Ormanlık alanı, hafriyat yerine dönüştürülmüştü.

PETROL-İŞ’TE İZ BIRAKAN BAŞKANDI

Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı merhum Ahmet Teymurtaş’tan sonra ‘iz’ bırakan sendikacılarından biri Nimettullah Sözen idi. İki dönem Şube Başkanlığını yaptıktan sonra Petrol-İş Genel Merkezi’nde de Örgütlenme Sekreterliği görevini yapan Sözen, petrol emekçilerinin sorunlarını her platformda dile getiren sendikacılardandı. İşte 2000’li yıllarda Petrol-İş’teki bir etkinlikte dönemin Şube Başkan Sözen’in objektiflerimize yansıyan yüz ifadesindeki sıkıntılı anı. Sözen, şimdilerde İstanbul’da yaşıyor.

Editör: TE Bilişim