Batman’ın manavcıları, eski çarşı merkezinin güzergahlarını mesken tutarlardı. Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ortaboy, örnek iş insanıydı. TPAO’nun eski Bölge Müdürleri, ‘özlem’ duydukları Batman’ı unutamıyor. Bir zamanlar Batman siyaset ile sporunda iz bırakan eski simalar da bir bir aramızdan ayrıldı. İşte düne dair bir kesit kare daha…

1980’LERİN MANAVCILARI

Batman’da 1980’li yıllarda manav ve sebze-meyve satıcılarının güzergahı; eski Mehtap Sineması ile Gök Taksi civarıydı. Şimdilerde emekli olan 70 yaşındaki Şükrü Demirtaş, yıllarca ailesinin geçimini manav mesleğiyle sağladı. Daha çok Mehtap sineması, Midyat Garajı ve eski SSK Hastanesi kavşağında ekmek teknesinde Batmanlıların meyve ihtiyacını karşılayan Demirtaş, evli ve 8 çocuk babası. Şükrü Demirtaş, o yılları şöyle özetliyor; “O dönemlerde manav ve sebze-meyve satan esnafın sayı 15 civarındaydı. Geçmişte şartlar çok zordu. Hayatla mücadelenin zor olduğunu yansıtan ‘Düş de gör dostunu’ ve ‘Zor dostum zor’ yazılı levhaları da ekmek tekneme yazdırmıştım. 1980-90’lı arasında mesleğimi sürdürdüm. Geçmiş günlerde alış-veriş ortamı çok güzeldi.”

BATSO’NUN İLK BAŞKANI

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı 1969 yılında kuran Mahmut Ortaboy, Batman’ın ilk lokantası, Anadolu taksi ve traktör bayiliğini açan iş insanıydı. Aslen Diyarbakır-Bismilli olan Ortaboy, kurucu başkanlığını yaptığı Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nda iki yılını doldurmadan 1971 yılında İstanbul’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Petrolspor’dan sonra Batman’ın ikinci amatör takımı Batman Gençlik Spor Kulübünün de kısa bir dönem Başkanlığını yapan merhum Ortaboy, eğitime verdiği destekle biliniyordu. Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, BATSO’nun Kurucu Başkanı Ortaboy’un adını ‘Güneykent Mahallesi’ndeki parkta ölümsüzleştirdi.

ZOR ZAMANDA ZOR İŞLERİ YAPTILAR

1976 Yılının Kasım’ın da TPAO Batman’da göreve başlayan Mustafa İşbilir, 1996-97 yılları arasında ise ‘Bölge Müdürlüğü’nü yaptı. Meslekte en güzel yıllarının Batman’da geçen 69 yaşındaki İşbilir, petrol şehrinin ikinci memleketi olduğunu söylüyor; “1976 Yılının sonlarında geldiğim Batman’da bekardım. Gecemiz-gündüzümüz petrol sahalarında geçerdi. Zor zamanda zor işler yaptık. Batman’a geldiğimde merhum Kadir Sungur ve Cengizhan Özer, öyle mütevazi hekimlerdi ki, anlatamam. TPAO Batman’da Avrupa ve ABD’de çalışan çok değerli petrolcülerle görev yaptık. ‘Burası Paris mi, Batman mı’ derdik kendi kendimize. Geldiğimde Bölge Müdürü Sıtkı Sancar’dı. Bir sürede Özkan Gümüş ile birlikte çalıştım. 45-50 yıl öncesinin Batmanı’nın güzelliğini her zaman her yerde anlatıyorum, o dönemler Batman rüya gibi bir kentti.”

BATMAN SİYASETİNİN RENKLİ SİMASIYDI

1984 Yılında siyasette ANAP’ta başlayan Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’un eski Belediye Başkanlarından Burhan Ayhan, bir dönemler siyasete damga vuran simaydı. 1989 Yılında ‘ANAP’ta parti içinde demokrasi yok’ deyince partisinden ihraç edilen Ayhan, 1994 seçimlerinde Batman’da Bağımsız Milletvekili adayı olmuştu. İki dönem Kozluk Belediye Başkanlığı görevini yapan Ayhan, uzun bir süre önce yaşama veda etti.

PETROLSPOR DAYANIŞMASI

Yıl, 1997.  O dönemler TPAO bünyesindeki Petrolspor, 103 golle 3’ncü ligde şampiyonluğunu ilan etmeye ramak kalmıştı. Dönemin TPAO Bölge Müdürü Mustafa İşbilir, Belediye Başkanvekili Salih Sevim ve bazı yargıç mensuplarının da katıldığı ‘dayanışma yemeği’ Kristal Park’ta verilmişti. Batman eski Gençlik ve Spor Müdürü Abdülkadir Ekmen’in de destek çağrısında bulunduğu Kırmızı-beyazlıların, büyük başarısına dönemin yöneticileri de tam destek vermişti. İşte dönemin Gençlik Spor Müdürü Ekmen’in dayanışma gecesinde konuşma yaparken o an objektiflerimize böyle yansımıştı.

PETROL’ÜN GÖZDE GÜREŞÇİSİYDİ

Güreşe 1980 yılında Batman Petrolspor’da başlayan Mehmet Demir, askerlik dönüşünün ardından 1982’de Kırmızı-beyazlı ekibin formasını giydi. Tuş kralı Mehmet Emin Şimşek yönetiminde Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki güreş turnuvalarında birçok madalya ile Batman’a dönen başarılı güreşçi Demir, 1990 öncesinde Necdet Kendir’le birlikte uçakla Batman’dan başkentin yolunu tutarken objektiflere böyle yansımıştı. Batman’ın başarılı güreşçisi Mehmet Demir’i geçen hafta kaybettik.

ÖĞRENCİLERİ ÖDÜLLENDİREN MÜDÜRDÜ

2000 Yılında Batman Emniyet Müdürlüğü’nü yapan aslen Bilecikli Tahir Bayındır, eğitim yuvalarındaki etkinlikleri kaçırmazdı. Batman’ın ücra mahallelerindeki bir eğitim yuvasında düzenlenen kros yarışmasında dereceye giren öğrencilere eski Emniyet Müdürü Bayındır, spor malzemesi jestinde bulunmuştu. Karedeki eğitimciler şimdilerde 30 yaşın üstünde. Emniyet Müdürü Bayındır ise emekliliğe ayrıldı.

Editör: TE Bilişim