BATMAN’I UNUTMAYAN VALİ ARSLAN’DI

1986-87 Yılları arasında Batman Kaymakamlığını yapan Aydın Arslan, önce Diyarbakır’da kurulan OHAL Bölge Vali Yardımcılığına, ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. 16 Mayıs 1990 tarihinde Batman ile birlikte ‘İl’ olan Şırnak’ta ilk Valilik yapan Arslan, ‘başarılı bürokrat’tı. Kısa bir dönem Karaman Valiliğini de yapan aslen Elazığ-Maden’li olan Aydın Arslan, 1997 yılında atandığı OHAL Bölge Valiliği’nde görevi başında iken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. 1997 yılında atandığı OHAL Valiliği’nde objektiflerimize poz veren Arslan, “Nerede olursam olayım, Batman’ı unutamıyorum. Batman, benim ikinci memleketim” demişti.

TPAO’DA SEVİLEN BÖLGE MÜDÜRÜYDÜ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar Jeoloji Müdürlüğü yapan Erdal Ahıska, 1995-97 yılları arasında Bölge Müdürlüğü görevini üstlendi. Eğitime verdiği desteğin yanı sıra Batman Petrolspor için de büyük uğraş veren Ahıska, TED Koleji’nin yılsonu etkinliklerinde dereceyle mezun olan öğrencileri  çeşitli armağanlarla ödüllendirirdi. İşte Ahıska’nın TPAO Kristal Park’ta, 90’lı yılların ortalarında mezun olan öğrencilerin sevincine ortak olduğu hatıra karesi.

TÜPRAŞ’TA İLK ARITMA TESİSİ

1992 Yılında TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlüğü’nü yapan aslen Siirtli petrol yüksek mühendisi Kemal Işık’tı. Yılları Batman Rafinerisi’nde geçen Işık, 90’lı yılların ortalarında ülkenin ilk rafinerisinde olmayan ‘atık su arıtma’ tesisini hayata geçiren ilk bürokrattı. İşte 1993 Yılında Batman rafinerisindeki atık suyu arıtma tesisinden bir kare. TPAO ile TÜPRAŞ Bölgesi’nin aynı zamanda ‘yeşil’ bir alan olduğunu gösteren fotoğraf.

ESKİ YÖNETİCİLER, MAÇLARDA BİLET ALIRDI

1995-98 Yılları arasında Batman’ın sporsever Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek, Batman Petrolspor’un maçlarını kaçırmazdı. Dönemin Kırmızı-Beyazlı ekibinin koyu taraftarlarından Eşref Bulut ve ekibi, maçları izlemeye gelen yöneticileri ‘bilet’ almadan 16 Mayıs Şehir stadına almazdı. Eski Atatürk kapalı spor salonunun giriş kapısından şeref tribününe giden Öztürk, biletini aldıktan sonra içeriye girerken objektiflerimize böyle yansımıştı. Batman eski Emniyet Müdürlerinden Öztürk, Batman’dan ayrıldıktan sonra hayata veda etti. Petrol’ün koyu taraftarı Bulut ile Öztürk’ün, eski Batman 16 Mayıs şehir stadında bu hatıra karesi Batman Çağdaş’ın arşivinde saklı kaldı.

30 YIL ÖNCE ŞEHİR STADI

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüşen ‘yeşil alan’ın yeri 16 Mayıs Şehir Stadyumuydu. Kapalı tribünlerde ‘yer’ kalmadığı dönemlerde açık tribünler de adeta dolup taşardı. Batman Petrolspor’un, şampiyonluğu kovaladığı dönemlerde stadyumun açık tribünleri renk cümbüşüne dönüşürdü. İşte Batman Petrolspor ile Elazığspor’un, şampiyonluk maçında 16 Mayıs’ın eski stadyumundaki açık tribünden manzara.

DEĞİŞMEYEN TEK KÖY

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyü, hiç değişmeyen yerleşim birimlerinden biri. Uzun yıllar Yusuf Tağay’ın muhtarlığını yaptığı Uğurca, iki katlı ‘kerpiç’ konaklarıyla bilinen köydü. Suriye’deki iç savaştan kaçan Ezidi’lerin de yerleştiği Uğurca’da şimdilerde mahalle muhtarlığını Erhan Tağay yapıyor. Batman ovasında eski yapısı değişmeyen ve beton girmediği köylerden biri de Uğurca’da 2000’li yıllarının öncesinin manzarası.

Editör: TE Bilişim