BATMAN’IN İLK BİSİKLETÇİLERİ

1960 ve 70’li Yıllarda Batman’ın ilk bisiklet bayileri ile bisiklet tamircileri Siirtli Hayrettin, Necat ve Abdurrahman Tanık kardeşlerdi. ‘Tito’, ‘Kente’ ve ‘Erro’ lakaplı Tanık kardeşler, eski Ulu Cami Sokağında yıllarca bisiklet-motosiklet tamirciliğini yaptı. Necat Tanık’ın ‘Emek’ Bisiklet ve Motosiklet tamir atölyesi günümüzde Çarşı Mahallesi’nde hizmet veriyor. ‘Kente’ lakaplı Hayrettin Tanık, bir önce ABD’de yaşama veda etmişti. ‘Tito’ lakaplı Abdurrahman Tanık ise Silopi yolunda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Necat Tanık ise hala eski mesleğini sürdürüyor.

BATMAN’DA İLK BİSİKLET BAYİİ

‘Kente’ lakaplı Hayrettin Tanık, Batman’ın ilk bisiklet bayiliği yaptı. 1980’li Yılların ortalarına kadar Ulu Camii Sokağında bisiklet bayiliğinin yanı sıra tamirciliğini yapan Hayrettin Tanık, 2014 yılında Amerika’ya yerleşmişti. Bisiklet tutkusu yurt dışında devam eden Tanık, vefatından önce bir bisiklet bayisinde bu hatıra kareyi çekmişti.

TAŞ, İZ BIRAKAN DOKTORDU

Batman eski SSK Hastanesi ve Devlet Hastanesi’nde uzun yıllar görev yapan Dr. İsmet Taş’ın, bir süre aramızdan ayrılmıştı. Taş’ın büyük oğlu 53 yaşındaki Aydın da ‘bayram’ arifesi geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Merhum Taş’ın yıllar öncesinde büyük oğlu Aydın ve küçük oğlu Nurullah ile yıllar önce çektiği siyah-beyaz kare.

BALPINAR’DA 62 YILLIK EĞİTİM YUVASI

Burası Batman’ın Balpınar Beldesinin ilk eğitim yuvası. 1960’lı yılların başında açılan ilkokul binasının kapısı, tahtadandı. Yarı toprak yarı beton-taştan yapılan okul girişi kapısındaki merdivenlerde bazı öğrencilerle hatıra kare çeken Balpınar’daki ilkokul’un ilk eğitimcilerinin bir bölümü hayatta değil. 1966-67 Yılları arasında Balpınar’da ‘vekil’ öğretmenlik yapan doktor İsmet Taş ve mühendis Abdurrahman Uçak ile birlikte Adanalı İbrahim Özmen’di. 1960’lı Yıllarda Balpınar ilkokulunda 100’e yakın öğrenci eğitim görüyordu. Fotoğraf karesinde yer alan Taş, öğretmenlikten sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tamamlayıp SSK Hastanesi’nde beyin cerrahi uzmanı olarak bir süre görv yaptı.  

İLKÖĞRETMENEVİ 1970’TE YAPILDI

Meydan Mahallesi’ndeki eski Kaymakamlık binası ile Valilik Konağı karşısında Batman Öğretmenevi’nin yapıldığı tarih 1970’li yılların ilk aylarıydı. TÖB-DER Batman eski Şube Başkanlarından Hamdi Baybars, Siirt eski senatörlerinden merhum Nebil Oktay’ı ağırladığı Öğretmenevi’nde dönemin eski eğitimcileri arasında Mehmet Güngör, Fevzi Türk, Turan Kayhan ve Mehmet Ali Buğday da 50 yıl önce yaşadıkları sorunları anlatırken, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN’IN ESKİ EĞİTİMCİLERİ

1960 ve 70’li Yıllarda Batman’ın eğitimcileri, resmi bayram törenlerine tam kadro katılırdı. Yıl, 1973. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin yapıldığı Meydan Mahallesi’ndeki eski ilçe Kaymakamlığı döneminde bir araya gelen eğitimciler arasında Müfettişliğe kadar yükselen Binatlı köyünden Halit hoca, Mehmet Ertuğrul, Ali Oran, İzzettin Öndaş ve Siirtli Rauf Ağa’nın bayram hatırasından geride kalan kare.

Editör: TE Bilişim