BATMAN’IN İLK EĞİTİMCİLERİNDENDİ

1967-68 Siirt Öğretmen okulu mezunlarından biri de Batman-İluhlu eğitimci Ahmet Tiğiz idi. İlkokulu İluh Mahallesi’ndeki kerpiç binada, ortaokulu ise Site’deki Petrol Ortaokul’da tamamlayan Tiğiz, Siirt Öğretmen Okulu’nun bitirdikten sonra Siirt-Gökçebağ (Conika) köyünde öğretmenliğe başladı. Batman kent merkezinde Cengiz Topel, Cumhuriyet ve Milli Eğitim Vakfı okulunda da öğretmenlik yapan Tiğiz, Aydınkonak ve Binatlı köylerinde de eğitimcilik yaptı. Batman’ın yanı sıra Denizli ve Adıyaman’ın Kahta ilçesinde de öğretmenlik yapan 76 yaşındaki Tiğiz, 1996 yılında emekli oldu.

İLUH’TAKİ KERPİÇ OKUL 1957’DE YIKILDI

Batman’ın İluh-Tepebaşı’ndaki ilk eğitim yuvası olan okulun hikayesini Batman’ın ilk öğretmenleri arasında yer alan Ahmet Tiğiz, anlatıyor: “1957’nin Şubat ayı diye hatırlıyorum. Kış mevsimiydi, don vardı. Şimdi ki 10 Nisan Polis Karakol binasının yerinde okulumuz vardı. İkinci sınıfa gidiyordum. Arkadaşlarımla okula geldik. Soğuk havaların etkisiyle inanın tavanı çökmüştü. Bizi Site’deki Atatürk ilkokuluna aldılar. 3., 4., ve 5’nci sınıfı Site’deki ilkokulda tamamladım. Ortaokul eğitimimi de yine Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nda bitirdim.”

70’LERDE BAYRAM HATIRASI

Emekli eğitimci Ahmet Tiğiz, 1972 yılının 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yapıldığı Cumhuriyet alanında Cengiz Topel İlkokulu’nda görev yaptığında çektiği hatıra karenin üzerinden 50 yıl geçti. Batman eski Milli Eğitim Şube Müdürü merhum Süleyman Manap’ın bulunduğu karede Tiğiz’le birlikte bayrama katılan öğrenciler arasında henüz okula başlamayan büyük oğlu Nimet, doktor Esen Tiğiz ve yeğeni Hüseyin Tiğiz de objektiflere böyle yansımış. Cumhuriyet meydanındaki tarihi iş merkezlerinden ‘Öncü’ iş merkezinde o dönemler Yapı Kredi Bankası Şubesi ve lastik bayii vardı.

BATMAN’IN FUTBOLUNA RENK KATMIŞTI

Yıl, 1995. Batman Amatör kümede şampiyon olduktan sonra ‘Bölgesel Lig’e yükselen Batman’ın köklü amatör takımlarından Karşıyaka, iki sezon sonra 3. Lige ‘merhaba’ demişti. Kulüp Başkanlığını iş insanı Enver Özdemir’in yaptığı Karşıyaka, 28 yıl önce BAL ligine çıktığında Sarı-Yeşil’lerin formasını giyen eski futbolculardan oluşan kadro; “Turgay Çalar, Nurettin Yıldırım, Çavuş, Bülent Kurt, Kadir, Ekrem Aslan, Veli Güldalı, Şehmus Esmer, Mahmut Uyur, Mehdi Öztüzün ve Salih Sevim.”

HASANKEYF’TE ESKİ BİR MANZARA

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’ten eski bir kare. Prof. Dr. Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj gölü sularının yükselmesiyle 2500 yıllık tarihi köprü ile yanı başındaki yerleşim birimi sulara gömülmüştü. Eski köprü üzerinde tarihi ilçeye giriş yapan yerli ve yabancı konuklar, Dicle nehrine havadar konaklama tesislerinde dinlenirdi. Tarihin gölgesinde stres atan yerli ve yabancı konukların bir zamanlar ağırlandıkları eski lokanta ve diğer tesislerin olduğu güzergahlar, günümüzde baraj altında kaldı.

2000’Lİ YILLARIN KÜLTÜR MERKEZİ BÖYLEYDİ

Yıl, 2000. Dönemin Valisi İsa Parlak, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mecit Korkut, Vali Yardımcısı Bayram Ali Köse ve eski Başsavcı Sadık Bölek’in de aralarında bulunduğu il yöneticileri, şimdilerde Şehit Şenay Yalçın Aybüke İl Halk Kütüphanesi’ne dönüştürülen eski Kültür merkezi konferans salonundaki etkinliğe tam kadro katılmıştı. O zamanlar, salon, Batman’a dar geliyordu. Dönemin Batman Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapıyor. Vali Yardımcılarından Bayram Ali Köse, Antalya-Kemer Kaymakamlığına atandı. Hala Muğla Vali Yardımcılığı görevini yürüten Köse, uzun bir süre Batman’da görev yapmıştı.

Editör: TE Bilişim