YÖNETİCİLER TAM KADRO SİNEMADA OLURDU

Yıl, 1996. Burası TPAO’nun eski sineması. Hafta sonu tiyatro ve konserlerin olduğu Sinema’ya dönemin il yöneticileri eşleriyle birlikte katılırdı. İşte dönemin Batman Garnizon ve Hava Meydan Komutanı eski Hava Albay Muharrem Atak, Milli Eğitim ve TPAO yöneticileri eşleriyle katıldıkları tiyatro günü etkinliğinden bir fotoğraf.

YOLCU APRONU OLMAYAN LİMANDI

1990’larda eski Batman Hava Limanı’nın manzarası böyleydi. 1995 Yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin, Batman Hava limanına gelirken o dönemlerde ‘yolcu apron’u yoktu. Yolcuların, derme-çatma bir sundurmada bekletildiği limana konuk olan yolcular, şehir merkezinin yolunu tutardı. Eski CHP Genel Başkanlığı da yapan Çetin, 1978-79’da Devlet Bakanlığı, 1991 Yılında Dış İşleri Bakanlığı, 1995 Yılında Başbakan Yardımcılığı ve 1997’de de TBMM Başkanlığı görevinde bulunmuştu.  İşte eski siyasetçi Çetin’in 1995 yılında geldiği Batman gezisinde limanda objektiflerimize böyle yansımıştı.

SİYASETTEN KOPMAYAN SİMAYDI

Batman eski Milletvekili Faris Özdemir, 1994 yılı öncesinde DYP Batman İl Başkanlığı görevini de sürdürdü. DYP Batman eski İl teşkilatı Cumhuriyet alanındaki Çabuk Apartmanının 3’üncü katındaydı. Batman’ın eski siyasetçilerinden Özdemir, 90’lı yılların aktif politikacılarındandı. İşte 1994’te Ankara’dan DYP’li eski Milletvekillerinin bulunduğu bir heyeti Batman il teşkilatında konuk eden eski politikacı Faris Özdemir.

TARİHİ GAR BİNASI KORUNDU

Batman’ın 75 yıllık DDY Gar binasının 80’li yıllarından bir manzara. 1940’lı Yılların başlarında tren seferlerinin başladığı bu binanın dili olsa da konuşsa. Eski Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Devlet Bakanları, üst düzey bürokrat ve ünlü petrolcülerin Batman’a yolculuk yaptığı adres DDY Garı idi. Bu durağın çevresi değişime uğradı. Bina ise SİT kapsamına alındığı için tadilat dışında yapısı değişmedi.

ESKİ MEYDAN GERİDE KALDI

1957 Yılında Batman’ın ilk Kaymakamlarından Altay Kancaal’ın petrol kentine kazandırdığı Cumhuriyet alanının eski manzarası da değişti. Eski Atatürk büstünün de yer değiştirdiği tarihi meydanın değişmeyen tek yeri, çevresindeki eski yapılar. Son 10 yılda Batman’ın tarihi meydanı da değişime uğrayan yerlerden biri oldu

BU GÜZERGAH DEĞİŞME UĞRADI

Ilısu-Veysel Eroğlu Baraj gölü kapsamında su altında kalan güzergahlardan biri de Suçeken (Şikeftan) köyü ile eski mağaraları oldu. TPAO eski su sondaj kuyusunun bulunduğu Suçeken virajı, 1980’li yılların ortalarında Irak’tan Batman’a hampetrol getiren tanker sürücülerinin korkulu rüyası idi. İşte 1989 yılında bir tankerin devrildiği o güzergahta geride kalan bir kare. Şimdi bu alan, tamamen baraj sularına gömüldü.

Editör: TE Bilişim