Türkiye’de ‘Petrolcülüğün’ okulu olan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yetişen uzman petrolcüler, TPAO Genel Müdürlüğü’nde de görev yaptı. Yılları petrol kentinde geçen eski petrol jeolog ve arama uzmanları, Batman’ı ikinci memleketi olarak görürlerdi. Yaz mevsimi gelince tatillerini Elazığ-Sivrice kampında geçiren petrolcülerin muhteşem tesisi, parmakla gösterilirdi. Petrol emekçileri aileleriyle birlikte bu mevsimde Sivrice kampının yolunu tutardı. Eski petrolcüler ile Sivrice kampından kesit kare…

JEOLOJ VE ARAMACILARIN MERKEZİ BATMAN’DI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, 1990’lı yılların başına kadar üniteleriyle diğer bölge müdürlüklerini geride bırakırdı. Eski Jeologlardan Cihat Erbay, Gökhan Kalyoncu, Taner Işık, Yılmaz Günay, Mustafa İşbilir ve Recep Değirmenli gibi önemli simaların görev yaptığı Batman’da, yetişen petrolcüler uzun bir süre de TPAO Genel Müdürlüğü’nün üst düzey mevkilerde çalıştı. Şimdilerde bu petrolcülerin büyük bölümü TPAO’dan emekli oldu.

TPAO’DA BU KADRONUN YARISI HAYATTA DEĞİL

Tam 36 yıl önce TPAO’nun 32’nci kuruluş yıldönümünden hatıra bir kare. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü girişindeki güvenlik binası önünde bir araya gelen TPAO’daki eski ünite müdürlerinin yarısı şimdilerde aramızda değil. Sadi Özbeden, Avukat Selami Yücel, Sami Arıkan, 1980 darbesinde Batman’ın Belediye Başkanvekili Necdet Çakanışık, Aydın Aydın, Musa Yıldız, Mehmet Ergüder, Selçuk Gürpınar, Abdurrahman Yaşar, Mehmet Yamaç, Talat Atalay, Dr. Cengizhan Özer, Nurettin Hoşanlı, Fikret Yöndem, Şeref Ekinci, Tekin Kılıçaslan, Şehmus Öney ve Ahmet Bayazıt. Bu karedekilerin yarısı yaşama veda etti.

PETROLCÜLER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞIRDI

Yıl, 1988. Yer, Kuzey Marmara. Yıllarca Batman Bölge Müdürlüğü’nde ‘yönetici’ olarak görev yapan Özer Altan, Mehmet Ergüder, Samim Tatlı, Süreyya Ekim, Melih Genca, Yalçın Altan, Vahit Kuzuoğlu, Erhan Karaduran, Altay Kaptanoğlu, Osman Gündüz, Tacettin Dölek, Engin Sanyer ve Özgen Erev’in aralarında bulunduğu simalar bir döneme tarih yazan petrolcülerdi. Tecrübelerini diğer bölgelerdeki petrolcülerle paylaşan Türkiye’nin ilk petrolcülerden Ekim, Genca ve Kaptanoğlu hayatını kaybetti ama bu kareleri ölümsüzleşti.

SİVRİCE’DE KALAN HATIRA

Çok değil, 30 yıl öncesinde yaz mevsimi gelince TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışanlar soluğu Elazığ-Sivrice kampında alırdı. Tatillerini Sivrice’de geçirenlere, TPAO’nun eski ve tecrübeli garsonları hizmet verirdi. İşte 1980’lerin ortalarında Sivrice kampındaki garsonların anı fotoğrafında yer alan birkaç sima; Cevat İnsel, Abdurrahman Öztaş, Mahmut Songan, Veysi Türel ve İsmail Derse. TPAO, yıllar önce Sivrice’deki kampı Elazığ Özel İdare’ye bağışlamıştı.

BİR ZAMANLAR SONDAJ EKİBİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Sondaj ekibi hem genç hem de dinamik bir ekipten oluşuyordu. İsmail Seven, İhsan Kaya, Çağlar Çakıroğlu ve Yasemin Kıratlı’nın 1990’lı yıllarda Batman Sondaj Müdürlüğü bahçesinde çektiği anı fotoğraf.

SİTE’Lİ GENÇLER SİVRİCE KAMPINDA

1978 Yılının yaz mevsimi. Batman’ın sıcak havasından bunalan TPAO’nun bulunduğu Site’de kalan gençler de Elazığ-Sivrice kampına akın ederdi. O dönemler Site Mahallesi’nde oturan gençlerden Zeki Erken, Enver Önal, Şevket Önal, Servet Önal, Akif Yurttaş, Cevdet Önal ve Muzaffer Dabakoğlu’dan oluşan eski Siteli gençlerin tamamı şimdilerde Batman dışında yaşıyor.

Editör: TE Bilişim