ATLARLA PETROL SAHALARINI KEŞF ETTİ

Tarih, 1933. İlk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, Muhasebeci Muhittin Akkaya ve danışman jeolog ABD’li Sidney Paige’den oluşan Türkiye’nin ilk Petrol İdaresi, kuruluşundan bir ay sonra Güneydoğu’ya çıkarma yapmıştı. Üç kişiden oluşan petrolcüler, atlarla dolaştıkları Batman, Siirt ve Mardin üçgeninde daha çok ‘kara altın’ın bölgesini keşfetmişti.

KARA ALTIN POTANSİYELİNİ TESPİT EDEN PETROLCÜ

1930 Yılının sonuna doğru Amerika’ya giden Cevat Eyüp Taşman, Türkiye’de yaptığı çalışmaları ‘American Association Of Petroleum’ kongresinde anlatmıştı. Türkiye’nin petrol potansiyelini uluslar arası alanda ilk kez gündeme getiren petrolcü Taşman’dı. Aslen Çanakkaleli Taşman, 1930 yılının baharında Savur ve Nusaybin yakınlarında yaptığı araştırmada petrol bulgularını tespit etmişti.

1935 YILINDA BASBİRİN SAHASI

İlk petrolcü Taşman’ın Türkiye’ye getirdiği petrolcüler, o dönemler ‘Kuş uçmaz, kervan geçmez’ Batman-Mardin il sınırındaki Basbirin köyünde petrol sondaj kuyusu açtı. Petrol Arama İşletme İdaresi’ne ait jeeplerle meşe ağaçlarından geçit vermeyen alana çıkan ilk petrolcüler ABD’li Bill Woodson, John Shırley, Samuel Russell ve Vincent Yocum’du. MTA’nın ilk Genel Müdürlerinden İhsan Ruhi Berent de petrolcülere eşlik eden Türkiye’nin ilk petrolcülerindendi.

SPORSEVER BAŞKAN’DI

Belediye Başkanlığı döneminde dürüstlüğüyle adından söz ettiren Batman’ın eski Belediye Başkanlarından Salih Gök, sporu seven Belediye Başkanı idi. Turuncu-Mavili ekibin Kulüp Başkanlığı da yapan merhum Gök’e, 1995-96 futbol sezonunda dönemin Batman Petrolspor yöneticilerinden Vahap Akbaş, Feridun Yeni ve Siraç bey, plaket vermişti. Eski 16 Mayıs Şehir Stadındaki o törenden bu hatıra kare geride kalırken, eski stadyumun yeri de şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürüldü.

2000’Lİ YILLARIN PETROL’Ü

Batman Petrolspor, 1. Ligden düştükten sonra mütevazi bir kadroyla 2. Ligde mücadele etti. Kulüp Başkanlığını Nahit Zennüboğlu, yöneticiliklerini Vahap Akbaş, Sait Baymaz, İlhami Sarıaltın, Mehmet Aksu ve Abdullah bey’in yaptığı dönemde Kırmızı-Beyazlı formayı ıslatan eski futbolcular arasında Yusuf, Mustafa, Enver, Reşit, M. Bakay, Emin Tosun ve İsa da vardı. Hayrettin Aktan ve Burhan Kaynak ise Kırmızı-beyazlı ekibin yardımcı antrenörleriydi. Dönemin Batman Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, eski 16 Mayıs Şehir Stadında Petrollü yönetici ve futbolcularla bu hatıra kareyi çekmişti.

BU STADYUM NE ŞAMPİYONLUKLAR YAŞADI

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüşen Batman’ın eski 16 Mayıs Şehir Stadyumu, Batman’ın dört eski profesyonel takımının ‘şampiyon’luk sevincini yaşadığı tarihi bir stat idi. Batman Petrospor’un 2. Lig, 1 lig şampiyonluğu, Belediyespor’un 2 kez 2. Lig şampiyonluğu, Karşıyaka ve Demirspor’un da 3. Lig şampiyonluklarının yaşandığı 35 yıllık stadyum yerini son 3 yıl da ‘Millet Bahçesi’ne bıraktı. İşte 2000’li yıllarda Petrolspor’un futbol tutkunu yöneticilerinden Sait Baymaz, Kadir Çelik, Abdullah bey, Mehmet Aksu, Nahit Zennüboğlu, Vahap Akbaş ve eski antrenörlerden Hayrettin Aktan ve Burhan Kaynak’ın, bir maç öncesinde 16 Mayıs Şehir Stadındaki hatıra karesi

Editör: TE Bilişim