DOĞU, PETROLSPOR BAŞKANIYDI

1975 Yılının Haziran’ın da olağan kongresini yapan Batman Petrolspor Kulüp Başkanlığı’na Doğu Tuna seçilmişti. Dönemin Bölge Müdür Muavini Turgay Baylav’ın divan başkanlığını yaptığı Kırmızı-Beyazlı ekibin genel kurul toplantısında açık oylamayla gidilen seçimde Doğu Tuna, ikinci kez Petrolspor Kulüp Başkanlığı’na seçilmişti. Yönetim kuruluna da Tuncer Akalın (Genel Sekreterliğe), Baki Osmanoğlu (Muhasipliğe), Süleyman Basış (Spor Amirliğine), Ertuğ Dumanlı, Erdemir Arel ve Uğur Özus da üyeliklere seçilmişti.

TPAO’DA YOL BAKIM USTASI ÇANKAYA İDİ

1948 Yılında Yaz-kış, ‘Cumartesi-Pazar’ günleri demeden TPAO’nun kampları ile kuyularına giden yolların yapımında büyük emeği olan Selahattin Çankaya, TPAO’nun İnşaat Bakım Baş Mühendisliği’nde yol bakım amir idi. 27 Yıl süreyle TPAO’da çalışan Çankaya, Batman’da geçen günleri şöyle özetlemiş; “1948 Yılında Batman’a petrol işçisi olarak geldim. 6 Yıl Maden Teknik Arama Teşkilatı’na, 21 yıl süreyle de TPAO’ya hizmet verdim. Buradan ayrılmak kolay olmayacak ama kendimi iskemleye yapışmış gibi görüyorum. Onunla da gider gibi oluyorum. 1948’de ilk ‘Asa’yı ben vurdum Batman’a. Benden sonra birçok petrolcü buraya geldi.”

RAMAN YOLU 71 YIL ÖNCE ASFALTLANMIŞTI

Türkiye’de petrolcülüğün ilk keşfedildiği Raman Dağı’nda yolun asfaltlanma işini o dönemler ‘Maden Teknik Arama Teşkilat’ı yapmıştı. TPAO’dan önce ‘kara altın’ı bulan MTA, Raman Dağı’ndaki Yakıtlı (Zeve) köyünün bulunduğu ‘Raman Kampı’na giden yolu, o dönemin petrol emekçileriyle asfaltlamıştı. İşte  tam 71 yıl önce Raman Dağı ile Batman yolunun asfalt serimi çalışmalarından geride kalan siyah-beyaz kare.

EN ZENGİN MÜZİK KASET STÜDYOSU

1977 ile 1990 Yılları arasında Batman’da ‘müzik kaset’ stüdyosu olan Engin Koyuncu, eski sanatçıların hem posterleri hem de kasetlerini bulundururdu. ‘Erdal ve Engin Müzik kaset’ stüdyosu adı altında, Meydan Mahallesi eski PTT Şube binası karşısındaki mekanına müzik meraklıları ilgi gösterirdi. Eski sanatçıların kasetlerine ilgi duyduğunu anlatan Koyuncu; “32 Yıl önce özellikle liseli gençler okul çıkışında ilk duraklarının yeri müzik kaset mekanımdı. Dönemin her sanatçının kasedini bulundururdum. Gençlerin de müziğe merakı vardı” diyor.

ESKİ HASANKEYF’İN İLK DURAĞIYDI

Batman’ın tarihi ilçesi eski Hasankeyf’te 20 yıl önce çekilen kare. Dicle nehri köprüsü üzerindeki köprü de antik kentin ilk kahvesi de Ilısu Baraj Gölü suları altında kaldı. Bir zamanlar yerli ve yabancı turistler, giriş yaptığı tarihi ilçede bu mekanda oturup sohbet ettikten sonra kalenin yolunu tutardı

Editör: TE Bilişim