Batman Rafinerisi’nin üretime geçiren ABD’li mühendislerden sonra yerli mühendisler büyük başarılara imza atmıştı. 1960’lı Yıllarda petrol kentte çalışanların sayısı 6000 civarındaydı. Batman, 60 yıl önce işsizin olmadığı kentti. Batman’ın ilk liseleri arasında ‘Batman Lisesi’, ‘Endüstri Meslek Lisesi’ ve ‘Kız Sanat Okulu’ vardı. İşte petrolden doğan şehir ve eski eğitimden bir kesit kare…

RAFİNERİ’DE ‘GÜVEN’ USTA VARDI

1977 ila 2010 Yılları arasında SSK Batman Hastanesi’nde diş hekimi olarak görev yapan Emin Güven’in, merhum babası Ahmet Güven bir dönemler Batman Rafinerisi’nin gözde amirlerindendi. Batman Rafinerisi’nin uzman ekibinden Ahmet Güven, Sezgi Üstel, Alaattin Balcı, Nevzat Yıldırım, Müfit Nayır ve Recep Özek’le 1965 yılında tesislerde çektiği hatıra kare.

SİTE ve BATMAN RAFİNERİSİ

Batman’ın henüz ‘belde’ olduğu yıllardı. Ülkenin ilk rafinerisinin kurulduğu Batman Ovası’nda, bacası tüten tek yer; kara altının işlendiği adresti. MTA ve TPAO’nun eski emektarlarından Avni Şimşek, Site Mahallesi’ndeki tesislerin büyük bölümünün rafineri çalışanlarına ayrıldığını söylüyor ve ekliyor: “Rafineri, 1955 yılında üretime başladığında çalışanlar için lojman ve tesisler yapılmıştı. O zamanlar, TPAO ikinci plandaydı. Her şey rafineride çalışanlar için yapılmıştı.”

 

1965’TE BATMAN RAFİNERİSİ

Batman Rafinerisi’nin üretime başlamasının üzerinden 10 yıl geçtiğinin karesi. O dönemler petrol sektöründe çalışanlar güle oynaya ünitelere gittiklerinin fotoğrafı. 1960 Yılların ortalarında 6000’nin üzerinde işçinin çalıştığını söyleyen Batman Lisesi kurucu müdürlerinden Gülpaşa Sezer, o dönemlerin petrol kentini özetliyor: “Yıllar önce Batman’da 2 kişiden biri TPAO ve Batman Rafinerisi’nde çalışıyordu. Petrol kentinde herkes mutluydu.”

BATMAN LİSESİ MEZUNLARI

1980 Darbesinden önce Batman Lisesi’nde her sınıfta ortalama 35-40 öğrenci vardı. 1977-78 Eğitim-öğretim yılında mezun olan 6 Edebiyat C sınıfındaki öğrencilerin, son karesi. 43 Yıl öncesinde Batman Lisesi ‘Eğitim Fakültesi’ konumundaydı.

KIZ SANAT OKULU ÖĞRETMENLERİ

Batman Kız Sanat Lisesi de Batman’ın ilk liseleri olan ‘Endüstri Meslek’ ve ‘Lise’ gibi 1969 yılı öncesinde TPAO bünyesindeki eğitim kompleksinde hizmet verdi. Kız Sanat Okulu, şimdi ki TED Koleji binası yerindeydi. Eski Kaymakam Ayhan Bilgen, İlköğretim Müdürü Mehmet Ertuğrul ve Kız Sanat Okulu Müdiresi, bir etkinlikte okul bahçesinde bulunuyor. Kız Sanat Okulu’nun eski öğretmenleri de bir etkinlikte birarada.

Editör: TE Bilişim