TAPAN AİLESİNİN CERRAHPAŞA HATIRASI

Batman’ın ilk Fotoğrafçı ailesi Tapan kardeşler bir arada. Yer, İstanbul-Şehremini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin önü. Karede yer alanlar; merhum Cihan Tapan, emekli subay Hayrettin Tapan, Sabahattin Tapan, Maliye emeklisi Cemal Tapan, Batman’ın ilk fotoğraf sanatçılarından Kemal Tapan, emekli eğitimci Tevfik Tapan ve halen Batman Özel İdare fotoğraf sanatçısı olarak görev yapan İrfan Tapan kardeşler… İstanbul’da Sabahattin Tapan’ın düğün törenine katılan Tapan kardeşler, tam 53 yıl önce düğün hatırasında objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN LİSESİ SOKAĞI

Yıl, 1987. Batman Lisesi karşısındaki derme-çatma yapılar arasında liseli öğrencilerin mekanlarından biri de kahveydi. Liseli gençler, boş zamanlarında kahve önünde bir araya gelirdi. Batman’ın ilk şarküteri ve ilk market işletmecilerinden Vahap Şimşek, Hüseyin Gökdemir, Sabatullah Altunkaynak ve Zeki Canpolat’ın lise dönemindeki yılları.

80’LERİN LİSELİ ÖĞRENCİLERİ

Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki Batman’ın ilk Lisesi ile bünyesindeki Ortaokul, 1969 yılından bu yana binlerce öğrenci mezun etti. Site Mahallesi’nde ‘Eğitim kurum’larının dışında ilk lise ve ortaokulun olduğu petrol kentinin ‘Ziya Gökalp Mahallesi’nde 1979-80 eğitim-öğretim sezonunda mezun olan öğrencilerin, hatırası.

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

1978-79 Eğitim-öğretim sezonundan siyah-beyaz bir kare. Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin torna-tesviye bölümünde okuyan bazı öğrencilerin çektikleri kare; şimdi ki Zübeyde Hanım İlkokulu’nun yeri. Batman Lisesi eski mezunlarından Zeki Altun’un da aralarında bulunduğu siyah-beyaz karede yer alanlar; “Kamil Kayra, Resul Yasak, Sinanlı Aydın ve Ali.”

70’LERDE SİTE ORTAOKULU

Burası 1970’lerin Site’deki Petrol Ortaokulu. Tanınan simalardan Beşir Çekmen, Şehmus Gültekin, ve Turan İdin’in de aralarında bulunduğu Site’deki Petrol Ortaokul’da eğitim-öğretim görenlerin 1972 yılında okul binası girişinde çektikleri siyah-beyaz kare.

OKULLARIN BANDO TAKIMLARI

Yıl 1973. TPAO Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nun bando takımı. Başarılı öğrencilerden İrfan Tapan, Handan Özkılıç, Necmiye Seven ve Çiller, Cumhuriyet Batman’ın Cumhuriyet alanında objektiflere böyle yansımıştı. 48 Yıl öncesinin ulusal bayramından kalan tarihi kare.

Editör: TE Bilişim