KASETLER ‘KERPİÇ EVLER’DE
DOLDURULURDU
Batman’ın eski müzik market işletmecileri arasında yer alan TPAO emeklisi Engin Koyuncu, petrol şehrine mal olmuş sanatçıların kasetlerini, akustik ses nedeniyle kerpiç evlerde doldurduklarının altını çiziyor. Meydan Mahallesi şimdi ki PTT Merkez şube Müdürlüğü karşısında 1977 ila 1990 yılları arasında kasetçilik yapan Koyuncu, eski günlere özlem duyduğunu söylüyor ve ekliyor: “Geçmişte Batman çok renkli bir şehirdi. Özellikle plak ve kasetlere ciddi talep vardı. Dönemin sanatçıları İbrahim Tatlıses, Hakkı Bulut ve Orhan Gencebay’ın kasetleri yok satardı.”

EKİNCİ, YILDIZ SANATÇIYDI

1980’lerde Batman’ın yıldız sanatçılarından biri de Hüseyin Ekinci idi. Eski kasetçi Engin Koyuncu, halen Batman’da bir hastanede güvenlik amirliğini yapan Ekinci’nin bir zamanların gözde sanatçılarından biri olduğunun altını çizen Koyuncu, “Batman’ın yerel sanatçıları arasında en iyi seslerinden biri Ekinci’dir” diyor.

İZ BIRAKAN LİSELİLERDİ
Tarih 1976. Güneydoğu’da Batman Lisesi, bölgede üniversiteye en fazla öğrenci kazandıran eğitim yuvasıydı. O öğrencilerin çoğu petrol emekçisi, bazıları ise iş dünyasında kariyer edindi. İşte Batman Lisesi’nin eski tabelası önünde hatıra kare çeken liseli öğrenciler; “Fuat Arınç, Ziver Arslan, Kasım Ceylan, Ferhan Özgen ve Ersen Güzelses.”

UNUTULMAYAN EĞİTİMCİ BİNGÖL
Batman Lisesi’nde bir zamanlar ‘örnek eğitimciliği’ ve öğrencilerin yardımına koşan eğitimci Nazım Bingöl’dü. 1975 Yılına kadar Batman Lisesi’nde görev yapan Bingöl, dönemin kız öğrencileri ile objektiflere böyle yansımıştı. Batman Lisesi’nde Nazım Bingöl ‘Efsane Müdür’ Gülpaşa Sezer’le kısa bir dönem görev yapmıştı.

SEMBOL KAPIYDI

Bir zamanlar ‘eğitim fakültesi’ gibi hizmet veren Batman Lisesi, sayısız eğitimci yetiştirdi. Edebiyat ve Fen Bölümü’nün ayrı olduğu yıllarda Batman’ın ilk Lisesi’nde eğitim gören öğrenciler başarılarıyla adından söz ettirmişti. 1977-78 eğitim-öğretim sezonunda sembol okulun giriş kapısında 6 Edebiyat C sınıfı öğrencilerinden bir grup kız öğrencinin siyah-beyaz karesi.

BATMAN LİSESİ AYRICALIĞI
Batman Lisesi’nin kurucu müdürlerinden Gülpaşa Sezer’in döneminde; bu eğitim yuvasında okumak  ayrıcalıktı. Tarihi lisenin giriş kapısında hatıra bir kare daha. Ayaktaki kız öğrencilerden Nursen, Selma ve İlknur ile sınıf arkadaşları Şemsettin, Mehmet Şah Biçici ve Ahmet, Batman Lisesi’nin en güzel dönemini anlatan o anı dondurmuş.

BATMAN ORTAOKULU
Tarihi bir kare de Batman Lisesi bahçesindeki ortaokul binasından. Bu karedekilerin hatıra fotoğraf için çektikleri yer şimdi ki Sanat Sokağı önündeki alan. Siyah-beyaz karede çoğu öğrenciler tanınmıyor ama içlerinden biri TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli Aziz Tunç. Batman Ortaokulu kısmı ve Batman Lisesi’nden emekli olan Tunç, Batman’ı terk etmeyen simalardan. 1976 Yılında arkadaşlarıyla çektiği o karede o güzel öğrencilik yıllarını gözler önüne seriyor. Batman Lisesi’nin bahçesinde bir zamanlar ortaokul bölümü vardı.

Editör: TE Bilişim