SİYAH-BEYAZ YAKIT VAGONLARI

Yıl, 1988. Yaklaşık 75 yıllık DDY Batman Gar’ının sembolü olan yangın kulesi ile raylarda yakıt vagonlarının üzerini kaplayan kar, geçmişte kış mevsimlerinin sert geçtiğini gözler önüne seriyor. Kar, Mart’ın ilk haftasına kadar yerden kalkmazdı. Dünden bugüne DDY Batman Gar’ında birçok şey değişti. Bir değişmeyen DDY’nin yangın kulesi oldu.

BATMAN LİSESİ ORTA KISMI

1968-69 Eğitim-öğretim sezonunda açılan Batman Lisesi, uzun yıllar bünyesinde ‘Ortaokul’ bölümünü de bulundurdu. Ziya Gökalp Mahallesi Sanat Sokağı’ndaki eski lise binasının girişinde ‘Orta kısım’ binası vardı. Site Mahallesi’ndeki Ortaokulun ardından kentin ikinci Ortaokul binasının girişinde ‘Batman Lisesi Orta kısmı’ tabelası önünde 1970’li yılların ortalarında hatıra kare çeken öğrenciler arasında Faysal Kılıç ve Barzan Aba da bulunuyor. O eski eğitim yuvasının yerinde son yıllarda yeni bina yapıldı.

AİLE ÇAY BAHÇELERİ YERİNE BETON

Yıl, 1995. Burası Cumhuriyet Caddesi. 2000 İş Merkezi’nin karşı alanı tamamen ‘aile çay bahçesi’ idi. DDY Gar Müdürlüğü’nün Cumhuriyet Caddesi’ne sıfır olan ‘yeşil alan’ zamanla yeri beton yığınına dönüştü Bir dönemler ‘İlçe minibüsleri’ ile ‘Şehirlerarası otobüs’ firmalarının yolcu taşıdığı o güzergah son 30 yılda değişti.

GÖZDE ORTAOKUL’DU

Batman’ın ilk Ortaokulu konumundaki Site Mahallesi’ndeki ‘Petrol Ortaokulu’nda eğitim gören öğrenciler ile eğitimciler birer arkadaş gibiydiler. Disiplinli ve idealist eğitimcilerin üzerlerine titrediği öğrenciler, hayallerindeki mesleklerle buluştu. 1974 Yılında Site Ortaokulu öğrencilerinden Turgut Delen, İngilizce öğretmeniyle objektiflere böyle poz vermişti. Delen, şimdilerde İzmir’de yaşıyor.

RAMAN’DA ESKİ PETROLCÜLER

Batman’ın petrol dağı Raman, petrol mühendislerinin hafta sonları da ayrılmadıkları yer’di. Raman Dağı’ndaki kuyularda petrolcülerin ilginç hikayeleri var. Uzun yıllar Batman’da ‘kara altın’ın keşfinde çalışan Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, kızı Başak’la 1984 yılında Raman Dağı’nda bir kuyu önünde çektiği hatıra kare.

HOUSTON’DA EĞİTİM GÖREN PETROLCÜLERDİ

Yıl, 1986. TPAO Batman eski Bölge Müdürü Fikret Yöndem, Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz ve Erdal Çelikdemir, Amerika-Houston’da incelemelerde bulundukları Karot laboratuarı önünde. San Antonio’da petrolcülük üzerine araştırmalarda bulunan eski petrolcüler, TPAO Genel Müdürlüğü’nce de ödüllendirilmişti.

Editör: TE Bilişim