PETROL İŞÇİLERİNİN İLK KOOPERATİFİ

Batman’da Petrol-İş Sendikası’nın üyelerine yaptığı konutlar, Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki tek katlı yapılardı. Sendika’nın desteğiyle kurulan ve ihalesi 1973 yılında yapılan 148 konuttan oluşan ‘Petrol İşçileri Yapı Kooperatifi’ iki yılda tamamlanmıştı. Tek katlı bahçeli evler, 1975 yılının Temmuz ayında petrol emekçilerine dağıtılmıştı. 46 Yıl aradan sonra o konutların yerinde şimdilerde katlı apartmanlar yükseldi.

PETROLCÜLERİN SAĞLIK KONTROLLERİ AKSAMAZDI

Yıl, 1975. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Dispanser sorumluları Dr. Cengizhan Özer ve Dr. Kadir Sungur idi. TPAO’nun 3 kişilik sağlık ekibi, tam 46 yıl önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan 3 bin 300 petrol işçisinin sağlık muayeneleri ve aşılarını yapardı. Petrol sahalarında çalışan eski petrolcülerin aşılarını aksatmadan sürdüren Dr. Özer ve Dr. Sungur, her yılın Mayıs ve Temmuz’un da TPAO’nun kamplarında olurdu.

YARDIMSEVER BÖLGE MÜDÜRÜ

1972-75 Yılları arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nü yapan merhum Süreyya Ekim, Yardımsevenler Derneği Genel Merkezi’nce şiltle ödüllendirilmişti. Derneğin Fahri Başkanlığını Gencay Ekim, Genel Başkanlığını ise Derzan Açıkbaş’ın yaptığı Batman Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu Yalçın Çetinel, Müjgan Emrağ, Günay Telli, emekli eğitimci Şahver Kaya ve Sami Atılgan’dan oluşuyordu. Yardımsevenler Derneği 1975 yılında Batman Lisesi’nden mezun olan Mehmet Tekin, Selahattin Aksan ve M. Zeki Değirmenci’ye burs imkanı yaratmıştı.

1975’TE PETROL’ÜN GÖZDE FUTBOLCULARI

1974-75 Futbol sezonunda Batmanlı gençlerin harikalar yarattığı amatör takım Petrolspor, bölgedeki 2. ve 3. Lig temsilcilerine kafa tutuyordu. 1974 Yılında emektar TPAO Stadındaki sezon açılışında Kırmızı-Beyazlı formayı giyen eski futbolcular; Yılmaz Yalpı, Nihat Fırat, Sedat Özsümer. (Oturanlar) Vahap Akbaş ve Mehmet Tan.

TARAFTAR DERNEĞİNE ZİYARET

1994-95 Futbol sezonunda Kırmızı-Beyazlı ekibin Kulüp Başkanlığı üstlenen dönemin TPAO Bölge Müdürü Erdal Ahıska, yönetim kuruluyla birlikte; 1. Cadde’deki Petrolspor Taraftarlar Derneği’ni ziyaret eden ilk Müdür idi. Kulüp yöneticilerinden Şahin Göndiken, merhum Mustafa Kart, Vahap Akbaş ve Gökalp Çelik, objektiflere böyle yansımıştı.

PETROL’DE KİMLER FORMA GİYMEDİ Kİ

Batman’ın 62 yıllık kulübü Petrolspor’un başarılı olduğu yıllar, 1974-75 sezonuydu. Teknik Direktör Ağrılı Nihat Toğuç’un başında olduğu Kırmızı-Beyazlı ekibin yardımcı antrenörlüklerini Muzaffer Koyuncu ve Osman Geyik üstlenmişti. TPAO’nun emektar sahasındaki sezon açılışında kesilen kurbanın kanını alınlarına vuran futbolcular arasında Vahap Akbaş, Giresunlu Şazi ve merhum Abidin İnsel de yer almıştı.

Editör: TE Bilişim