ESKİ PETROLCÜLER BATMAN ÇARŞISINDA

1960’lı yıllar. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Marangoz Atölyesi’nde çalışan Sadık Atay, arkadaşlarıyla ulusal bir bayram töreninde 2. Cadde’nin yolunu tutarken, objektiflere böyle yansımıştı. Aslen Raman Dağı’ndaki Yakıtlı (Zeve) köyünden Sadık Atay, Batman ve Adıyaman’da Üretim ve petrol sahalarında ustabaşı görevlerinin ardından emekliye ayrılmıştı.

*Eski petrolcülerden Sadık Atay ve arkadaşları eski Batman çarşısında

BATMAN’DA İLK FOTOĞRAF STÜDYOSU

Batman’da ilk fotoğraf stüdyosunu kuran isimlerden biri de merhum Cihan Tapan’dır. Şimdilerde 2 Cadde’deki Çankaya Pasajı’nın yerinde kerpiçten tek katlı yapılar vardı. Bir zamanlar şehri kalbi sayılan 2’nci Caddesi’nde henüz İş Bankası Batman Şubesi binasının olmadığı dönemlerde kerpiç binaların bulunduğu en işlek güzergahtaki esnaflarından biri de merhum fotoğrafçı Cihan Tapan’dı. Ulaşım sorunu olduğu dönemlerde Tapan, fotoğraf stüdyosunda yatıp kalkardı.

MEYDANDA BELEDİYE HİZMET BİNASI

1955 Yılında Belediyeliğe kavuşan Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, şimdi ki Öncü İş Merkezi’nin yerindeki bahçeli evi, ‘taş’tan yapılı Belediye Hizmet binasına dönüştürmüştü. Batman’ın ilk yerel yönetimi, 1964 yılına kadar Batman’ın ilk meydanında hizmet verdi. Cumhuriyet alanına konuk olanlar, Belediye binası önünde, küçük sandalyelerde oturup koyu sohbete girerlerdi. İşte 65 yıl önce meydandaki Batman’ın ilk Belediye hizmet binasından siyah-beyaz kare.

ÖZAL’IN AĞIRLANDIĞI PETROL SAHALARI

Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, ‘Kara altın’ın keşfedildiği sahalarda da incelemelerde bulunmuştu. 1990 Yılında Batman’ı ‘İl’ yaptıktan sonra Adıyaman-Karakuş sahasına çıkarma yapan merhum Özal’ı karşılayanlar arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski Bölge Müdürü Aydın Saral ve eski petrol mühendislerinden Abdurrahman Yaşar gibi eski petrolcüler bulunuyordu.

TAMİR ATÖLYESİNDE BRİFİNG

Adıyaman-Karakuş sahasında 1990 yılında konuk olan merhum Turgut Özal için eski tamir atölyesi brifing salonuna dönüştürülmüştü. TPAO’nun yöneticileri, bir günde brifing için eski tamir atölyesini mükemmel bir ağırlama mekanına dönüştürmüştü. Merhum Özal, dönemin Batman’daki başarılı petrolcüleri ödüllendirmişti.

BAŞARILI PETROLCÜYDÜ

Yıl, 1989. TPAO’nun kuruluş yıldönümünde hatıra bir kare. TPAO eski Üretim Müdürlerinden Ömer Sağlıksever’den yıldönümü belgesi alan Sadık Atay, sunuculuk yapan merhum Ertan Engin’in de bulunduğu o karenin üzerinden 32 yıl geçti. TPAO’nun güzel etkinlikleri de hatıra kaldı.

Editör: TE Bilişim