EROL TAŞ İLE ZEVE’Lİ ATAY

Yıl, 1966. Bu siyah-beyaz karenin çekildiği yer, eski Hasankeyf’in yerleşim biriminin girişi. Biri bir zamanlar beyaz perdenin kötü ‘rol’lerin usta oyuncusu. Diğer ise TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emekli marangoz ustalarından. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ‘Toprağın Kan’ı filminde Fikret Hakan, Erol Taş ve Belgin Doruk oynamıştı. Filmde petrol bölgesi Batman’da makine-insan çelişkileri ve sorunları dile getirilmişti. 1966’da Antalya Film Festival’inde en başarılı üçüncü film seçilen ‘Toprağın Kanı’ filminde rol alan Raman Dağı’ndaki Zeve (Yakıtlı) Köyü’nden Sadık Atay, o dönemi anlatıyor: “18 Yaşındaydım. TPAO Marangoz Atölyesinde çalışıyordum. ‘Toprağın Kanı’ film seti için Hasankeyf’e malzeme götürmemizi istediler. Malzemeleri kamyona yükleyip götürdük. Hasankeyf girişindeki film setinde bizi karşılayan merhum Erol Taş ve Fikret Hakan’la tanıştım. Yakışıklıydım, bana film de bir-iki rol verdiler. Rolü iyi oynadım. Büyük sanatçılarla filmde rol almanın mutluluğunu yaşadım. O dönemin usta sanatçılarıyla bir araya gelmek bizim için de apayrı bir heyecandı. O günleri çok ama çok özlüyorum.”

BELGİN DORUK’A SEVGİ SELİ

1966 Yılında ‘Toprağın Kanı’ filmi için 1.5 ay süreyle Batman’da kalan sinemanın ‘Küçük Hanımefendisi’  TPAO’nun ‘1 Nolu Misafirhanesi’nde, eski petrolcüler ile eşleri tarafından ağırlanmıştı. TPAO Hastanesi’nin ilk doktorlarından merhum Tarık Yeğiner, TPAO eski yöneticilerinden Yalçın Güneri ve Önder Erdal ile eşlerinin yakın ilgisi, Belgin Doruk’u şaşırtmıştı. 1966 Yapımı siyah-beyaz filmin senaryosunu gazeteci Recep Bilginer ve Ayşe Şasa yapmıştı. Batman’da yaşanan gerçek hikaye ve tipleri seçen gazeteci Bilginer, duygusal ilişkileri de kattığı ‘Toprağın Kanı’ petrol’le anılan bir film olmuştu.

1974 YILINDA KUMA FİLMİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Sosyal İşler Müdürü Sakaryalı Yalçın Çetinel, 1974 yılında ‘Kuma’ filminin çekildiği, o yılları dün gibi anımsıyor. Lüleburgaz’da yaşayan Çetinel, 1974’te bir ay süreyle TPAO tesislerinde konaklayan yönetmen Atıf Yılmaz, Hakan Balamir ve Fatma Girik’in, petrol şehrine olan tutkularını şöyle anlatıyor: “Ünlü sanatçılar bir ay süreyle konuğumuz oldu. Bir gün olsun bizden hiçbir şikayet etmediler. Petrol emekçileriyle iç içeydiler. Gördükler ilgiden memnundular. Sanatçılar, film çekiminin yapıldığı Batman’ın çevresindeki yerleşim biriminde oturanların misafirperverliklerini anlata anlata bitirmezlerdi. Ramanlı ailesinin önde gelen isimlerinden Suat Ramanlı ve bizler, film setinde bir an olsun sanatçıların yanlarından ayrılmazdık. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde film çekmeyi planlayan sanatçılara TPAO büyük destek verirdi.”

SANATÇILARIN KOPAMADIĞI TPAO

Yıl, 1974. Yer, ünlü konukların ağırlandığı emektar TPAO Misafirhanesi. ‘Kuma’ filminin çekimi için Batman TPAO Bölge Müdürlüğü’nde konaklayan dönemin usta sanatçıları Fatma Girik ve Hakan Balamir’e, TPAO’nun bazı yöneticileri ile eşleri, mükemmel bir ev sahipliği yapmıştı. Ayşegül Can, Alev Akyazan, Gülay Güzelce, Yüksel Dumanlı, Deniz Erim, Ülkü Ülker ve Sevda Tümer, sanatçıları bağırlarına basmıştı.

SULTAN’IN DA YOLU BATMAN’DAN GEÇTİ

1979 Yılında ‘Hazal’ filmi Hasankeyf’in Gönüllü (Derdile) Köyünde çekildi. Sinemanın Sultanı Türkan Şoray ve beraberindeki sanatçılara kapılarını açan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü olmuştu. Talat Bulut, filmlerde kötü rollerin oyuncusu Hüseyin Peyda’nın da rol aldığı ‘Hazal’ filminin başrol oyuncusu Türkan Şoray, bir zamanlar 5 yıldızlı tesis konumundaki TPAO’nun emektar 1 nolu misafirhanede 1 ay süreyle konuk olmuştu. Sinemanın sultanı Şoray, Site Mahallesi’nde eski gençlerden Vahap Şimşek, Zeki ve İlhan Erken kardeşler ile diğer gençler misafirhanenin bahçesinde Sultan’la bu hatıra kareyi çekmişti. Şoray, filmde rahat çalışma ortamını Batman’da bulduklarını da açıklamıştı.

AKAN, ‘KANIN NAMUSU’ FİLMİNDE PETROLCÜLERLE

Bir zamanlar Adıyaman’ın ‘Başmühendislik’ olarak bağlı olduğu TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden destek gören sinemanın ünlülerinden biri de Tarık Akan’dı. Yıl 1986. ‘Kanın Namusu’ adlı filminin bir setini TPAO’nun sondaj yaptığı Adıyaman-Kahta’daki Kamboğazı’ndaki kuyuda petrol arayan dönemin sondaj ekibiyle hatıra kare çeken Tarık Akan’a, eski petrolcüler büyük ilgi göstermişti.

Editör: TE Bilişim