BEYAZ SARAY VE ESKİ BAYRAMLAR

Yıl, 1973… 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına bir zamanlar TPAO’nun sembolü konumundaki eski Beyaz Saray binası da tanıklık yapmış. Bayram törenine katılan Batman Lisesi bando takımı renk katmış. O bayram törenini TPAO Stadındaki tribün ile Beyaz Saray binasının çevresindekiler ilgiyle izlemiş.

MEYDANIN İLK OTELİ

Cumhuriyet Meydanı’nda Batman’ın ilk tüccarlarından merhum Felek Koyuncu’nun yaptığı 3 katlı bina, bir dönemler petrol kentinin önemli konaklama yerlerinden biriydi. Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı merhum Mahmut Ortaboy’un, Anadol ve Traktör Bölge Bayiliği de uzun yıllar binanın zemin katında hizmet vermişti.

ALTINMEŞE VE GÜZELSES

Türk Halk Müziği’nin unutulmaz sesi İzzet Altınmeşe ve ‘Şark bülbülü’ lakabıyla bilinen merhum Celal Güzelses’in torunu Celal Güzelses, İzmir’de 1980’lerde çektikleri hatıra kare. Güzelses’in bazı plaklarını albüme dönüştüren usta sanatçı Altınmeşe ile Güzelses’in dostlukları yıllar öncesinde olduğu gibi günümüzde de sürüyor. Altınmeşe, Batman’ın 31’nci il yıldönümünde örnek bir program yapan Çağdaş Web TV’de hayranları için iki güzel şarkıyı da seslendirerek, Batmanlıların gönlünde taht kurdu.

PETROLCÜLERİN TREN YOLU

Bu siyah-beyaz kare, Batman’da eski petrolcülerin tren yoluna vedasıdır. 1958 Yılında TPAO Batman Bölge Müdürü Suat Çalışlar ve Jeoloji Mühendislerinden eski Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu eski petrolcüler, içinden tren geçen petrol kentinin son yolcu durağında çektikleri o siyah-beyaz karenin üzerinden 63 yıl geçti. Şimdilerde tarihi gar nasıl ıssız, nasıl yapayalnız kaldı.

SİTE VE AKYÜREK’TE SÜNNET ŞÖLENLERİ

İluh’tan sonra Batman’ın ilk mahalleri arasında yer alan Site ve Akyürek’te petrolcü ailelerin, sünnet şölenleri olurdu. Petrolcü aileler bir araya gelir ve sünnet şölenleri yapardı. TPAO’nun eski yöneticilerinin da katıldığı 70’li yıllardaki sünnet törenlerine katılan yaşlılar, sünnet olan çocuklara sürpriz hediyeler de verirdi. Merhum Hacı Ali Temo, Burhan Demirdağ, Sabri Şimşek, Mehmet Ali Öney ve Ahmet Örün’ün çocuklarının aralarında bulunduğu sünnet şöleninden siyah-beyaz kare.

 BAYRAMLARDA DEĞİŞMEYEN MEYDAN

Bayram aynı bayram. Meydan da aynı yer ama 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na şık kıyafetleriyle katılan 1971 yılında Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu eski öğrencilerinden Zeki Şimşek ve Asaf Demirdağ’ın, okul bahçesinde çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim