*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticilerinin bir ayağı Batman diğer ayağı ise petrol sahalarındaydı. 1980’li Yılların sonları ile 90’lı yılların başında petrol üretiminin arttığı dönemin petrol yöneticilerinden bazılarının eşleri de eğitime verdiği katkı ile bilinirdi. İşte TPAO’nun parlak döneminden farklı kareler…

35 YIL ÖNCE KIŞLAR SERT GEÇERDİ
30 ve 40 Yıl öncesinde Batman’ın kış mevsimleri sert ve çetin geçerdi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Botanik Bahçesi’ne giden yolda 3 Mart 1983 tarihinde çekilen hatıra karede Kimya öğretmeni Münevver Tengiz, Samim Tatlı ve eşi Deniz Tatlı yer alıyor. 37 Yıl öncesinde TPAO’da kartpostallık manzara, Batman’ın eski kış günlerini gözler önüne seriyor.

PETROLCÜLER, AFGAN KAMPINDA
1982 Yılının Eylül ayında Van’daki Afgan Mülteci kampının konukları, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticileriydi. Dönemin Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Gümüştaş ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz idi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticileri, mültecilerin sorunlarını dinlemişti. 40 Yıl öncesinde Afganlı mültecilere TPAO, imkanlarıyla malzeme yardımında bulunmuştu.

KURTALAN’DA SİSMİK EKİBİ
Tarih, 26.12.1985. Kurtalan ilçesi yakınında TPAO’nun sismik ekibi akşam yemeğine sonrasında baraka önünde hatıra kare çeken eski petrolcüler; Feridun Kuru, Yalçın Ermiş, Günsel Kaynak, Yavuz Tengiz, kamp amiri İlhami bey ve Coşkun bey. 37 Yıl öncesindeki TPAO bu başarılı ekibinin tamamı TPAO’dan emekli oldu.

EĞİTİMLE İÇ İÇE OLAN PETROLCÜLER
TPAO Bölge Müdürlüğü’nün yöneticileri ‘kara altın’ı bulmak için bölgeyi karış karış gezerken, petrolcülerin bazı eşleri ise eğitim yuvalarının yolunu tutuyordu. Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz’in eşi Münevver Tengiz 1982 ile 1987 yılları arasında Endüstri Meslek Lisesi’nde, ardından 1991 yılına kadar da Batman Lisesi’nde görev yaptı. Batman Endüstri Meslek Lisesi’nde kimya bölümü kuran kimya mühendisi, kimya öğretmeni Münevver Tengiz Batman Lisesi’ndeki öğrencileriyle objektiflere böyle yansımış.

İKİSİ DE ARAMIZDA YOK
Yer, TPAO’nun Kristal Parkı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz, 1991 yılında TPAO Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı. Tengiz çiftinin onuruna Kristal Park’ta verilen veda yemeğine TPAO Dispanseri’nin emektar doktoru Kadir Sungur, TPAO Bölge Müdür Yardımcısı merhum Şeref Ekinci, TPAO eski Bölge Müdürlerinden Erdal Ahıska da katılmıştı. Tengiz çifti konuklarla ilgilenirken; objektiflere gülümseyen TPAO’nun sevilen simaları Sungur ve Ekinci, uzun bir süre önce aramızdan ayrıldı. O veda yemeğinden geride bu hatıra kare kaldı.

Editör: TE Bilişim