AKŞAM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

1972 ila 1975 Yılları arasında Batman Lisesi bünyesinde açılan ‘Akşam Lisesi’ kursuna Batman’ın tanınan simaları katılmıştı. Eski Tekel, Mal Müdürlüğü ve Belediye’de dönemin amir ve yetkilileri, liseyi dışarıdan bitirmek için açılan ‘Akşam Lise’sine kayıt yaptırmıştı. Eski Tekel çalışanlarından Sayin Esmer, Belediye emeklisi Murat Genç, TÜPRAŞ emeklisi merhum Mehmet Özgen, eski esnaflardan Bereket Dönmez ve Defterdarlık emeklisi Talip Yardım’ın aralarında bulunduğu ‘Akşam Lisesi’ öğrencilerinden hatıra bir kare.

70’Lİ YILLARDA BATMAN DÜĞÜNLERİ

Bir zamanlar yeryüzünün en güzel düğünleri ‘mahalle’ aralarındaki nişan ve düğün törenleriydi. Batman’ın mahalli sanatçılarından Bahri Tunç, eski esnaflarından Bereket Dönmez ve Yaşar Kurt’un bir evin bahçesindeki düğün töreninde.

EML ÖĞRENCİLERİ PETROL SEKTÖRÜNDEYDİ

Batman Endüstri Meslek Lisesi, Batman Lisesi ile aynı tarihte açılan kentin ilk liselerden. 1968-69 Yılında eğitim-öğretime açıldığında ‘Sanat Enstitüsü’ olarak yüzlerce öğrenciyi meslek sahibi yapan şimdi ki Teknik ve Meslek Lisesi’nin eski öğrencilerinin çoğu Batman TÜPRAŞ Rafinerisi ile TPAO’da iş imkanı bulmuştu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar görev yapan Adil Başçı’nın da aralarında bulunduğu 1970’li yıllarda TPAO’nun emektar sahasında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda hatıra çeken eski EML öğrencileri.

GENÇLİKLERİ ÇAMLIKTA GEÇTİ

Site Mahallesi’ndeki Çamlık bölgesi, bir dönemler gençlerin zamanlarını değerlendirdikleri bölgeydi. Derslerden kalan zamanlarını daha çok çamlıkta geçiren TPAO lojmanlarında oturan ailelerinin çocukları hem eğitimde hem de spor aktivitelerinde bir arada olurdu. Yıl 1974. TPAO çamlık bölgesinde hatıra kare çeken gençler; “Hakan Sarılgan, Emrullah Zorluoğlu, Şevket Özerdem, Faruk Özyalçın ve Ahsen.”

SİTE’DE İKİ SİLUET DE YOK

TPAO ile TÜPRAŞ Batman Rafinerisi yerleşkesinin bulunduğu Site Mahallesi’nin, 1970’li yıllarda sembolü Beyaz saray binası ile Rafinerinin TCC kulesiydi. Batman’lı gençler, boş zamanlarını Beyaz Saray tesislerinde geçirirdi. Çetin, Burhan Değer, Cemal Seven, merhum Emrullah Akan ve Cemal Ayhan’ın, eski Beyaz Saray yolu güzergahında çektikleri bu siyah-beyaz karedeki iki önemli siluet de günümüzde yok.

Editör: TE Bilişim