MEYDANDA 50 YIL ÖNCE 23 NİSAN

Yıl, 1969. Yer, Batman’ın tarihi Cumhuriyet Meydanı. Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu Bando takımının önünde yürüyen çocuk ise şimdilerde 60 yaşındaki Celal Güzelses. Bando takımının majörü ise TPAO emeklisi Kaplan Kaplan. Ünlü sanatçı merhum Celal Güzelses’in torunu Güzelses’e eşlik eden ise dayısı Fettah bey de TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektarlarındandı. O meydan da 23 Nisan’dan siyah beyaz bir kare daha. Yıl, 1975. Atatürk İlköğretim okulunun emektar öğretmenlerinden Şahver Kaya, öğrencileriyle bayram hatırasını çekerken, yanında TPAO’nun ilk Muhasebe Müdürü merhum Nafiz Kayran’ın kızları ve diğer çocukları da kareye yansımış. Cumhuriyet Meydanındaki Öncü iş hanı üst katında yüzlerce kişi, küçüklerin bayram coşkusuna ortak olmuş.

BAYRAMLARIN MEYDANI

Yer, Cumhuriyet Meydanı. 19 Mayıs ve Gençlik Sor Bayramı’na katılan Batman Lisesi bando takımının başında eski Beden Eğitimi öğretmeni Salim Özçelik var. 1983 Yılının 19 Mayıs Bayramı’nda, Batman Lisesi’nin Bando takımındaki öğrenciler şimdilerde 40 yaşında. TED Batman Kolejinde de görev yapan Eskişehirli Özçelik, Batman’dan ayrılalı 20 yıl oldu. İşte Batman’da iz bırakan eğitimcilerden Özçelik ile öğrencileri.

ESKİ PETROLCÜLER

Sınırdaki Nusaybin petrol sahası bir dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki mühendislerin araştırma alanıydı. Batman’daki petrol mühendisleri ve jeologlar, Suriye sınırındaki Çamurlu sahası ile Batman arasında mekik dokurdu. 1976 Yılında Nusaybin petrol sahasında hatıra kare çeken eski jeologlardan siyah-beyaz bir kare. Zeki Dinç, Yavuz Tengiz ve merhum Olcay Bayçelebi, ayrılmaz üçlüydü.

BATMAN’DAN ABD’YE GİDEN PETROLCÜLER

TPAO Batman eski Bölge Müdürü Fikret Yöndem ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, yurtdışı eğitim amaçları gittikleri gezilerinde başarılarıyla adlarından söz ettirmişti. 1986 Yılında eski Jeoloji Mühendislerinden Erdal Çelik Demir’in de bulunduğu yurtdışı gezisinde San Antonio ve Houston’da karot laboratuvarında incelemelerde bulunan Batman’ın üç petrolcüsü, başarılarıyla dönemin TPAO Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı’nca ödüllendirilmişti.

DALLAS DİZİSİNİN ÇEKİLDİĞİ ÇİFTLİK

Yıl 1986. Batman’dan petrol eğitim için ABD’ye giden eski petrolcülerden Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz’in hatıra defterinden bir kare. Bir zamanlar TRT’de yayınlanan ve yüzlerce kişinin kaçırmadığı ‘Dallas Dizisi’nin çekildiği Southfork Ranch çiftliği girişinde Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, ABD’nin Houston’daki Uzay merkezi önünde de objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim