SAĞLIKÇILARIN DÜĞÜNLERİNDEN BU KARE KALDI

1960 ve 70’li Yıllarda tek hastanenin olduğu Batman’da, ebe ve hemşireler Batman’ın 1 Nolu Sağlık Ocağı ile Verem Savaş Dispanseri’nde görev yapardı. 1960’li Yılların sonlarında Sağlık Ocağı’nın ilk memurlarından Ramazan Açıkgöz yaşamını ebe Sabahat hanımla birleştirmişti. Aynı Sağlık Ocağında görev yapan ilk ebelerden Fatma Akkor ile eşi Yıldırım Akkor düğün hatırası için objektiflere poz vermişti. Siyah-beyaz karedeki Ramazan Açıkgöz ile Yıldırım Akkor hayata veda etti. Eski sağlıkçıların düğünlerinden ise geride bu kare kaldı.

FEDAKAR SAĞLIKÇILARDI

50 Yıl öncesinde Batman’da sağlık kuruluşları, bir elin parmak sayısından azdı. Eski SSK Hastanesi caddesinde Sağlık Ocağı ile Verem Savaş Dispanseri binaları karşı karşıydı. SSK Hastanesi, TPAO Dispanseri, 1 nolu Sağlık Ocağı ve Verem Savaş Dispanseri dışında sağlık kuruluşunun olmadığı petrol kentinde, kısıtlı imkanlarla vatandaşlara hizmet veren ebeler Fatma Akkor, Gülseren Bağcı, Kadriye Akın, Menekşe Sarıgül, Hamire Yaşar, Ayşe Özer, Fatma Tekin, Sevim Nigar, Ferdane Seyitoğlu, Nimet Akgündüz, Fadime Kök ve Fatma Akyol’du. İşte 70’li yıllarda penceresi kırık eski Batman Verem Savaş Dispanseri’nin önünde hatıra kare çeken 70’lı yılların ebeleri.

SİTE GENÇLİK, PETROL’ÜN ALTYAPISIYDI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yerleşkesi olan Site Mahallesi’ndeki 70’lı yılların gençliği hem eğitimde hem de sportif aktivitelerinde adından söz ettirirdi. Petrolspor’un altyapısı konumundaki Site Gençlik Spor, Kaymakamlık futbol turnuvasının şampiyonuydu. Tarih, 8 Nisan 1976. TPAO’nun emektar stadında Site Gençlikspor’da forma giyenler; “Şevket Özerdem, Hakan, Sabahattin, Metin, Haluk. (Oturanlar) Halil, Muzaffer, Şevket Önal ve Burhan.” Bu kadroda yer alan Halil ve bazı futbolcular, daha sonra Petrolspor’a transfer olmuştu.

KARA TRENİN SON DURAĞI

Kara tren, kara altının başkenti Batman DDY Gar’ında. Kaç kent vardır içinden tren geçen. İşte o kentlerden biri de Batman’dır. Bir zamanlar hava yolu ve karayolundan çok Batman’da seyahat kara trenle yapılırdı.  Aralarında petrolcü emekçilerin de bulunduğu yolcular, son durak Batman’a gelen kara trenle yolculuğa çıkmaya hazırlandığı an. Tarihi istasyonun dili olsa da ağırladığı ünlü yolcuları anlatabilse.

 SİTE YOLUNDA BAYRAM HEYECANI

1970 Yılının Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin yapıldığı adres TPAO Stadı. Batman Lisesi’nin bando takımı, yolunu tuttuğu Site Caddesi’nin dört bir yanını bayram heyecanı yaşanmış. Öğrenci ve askerler arasında bando ekibi, tören hazırlığında. Yeşil örtünün olduğu TPAO’nun Site girişindeki o güzergahın güzelliği siyah-beyaz kareye yansımış.

Editör: TE Bilişim