İLÇE MİNİBÜSLERİNİN DURAĞI

Yıl, 1976. Burası bir zamanlar petrol kentinin gözde güzergahlarındandı. Şimdi ki Turgut Özal Bulvarı gibi kalabalık ve şen olan Cumhuriyet Caddesi’nde ilçe minibüsleri, kebabın ustası merhum Cuma Yılbaşı’nın Saray Lokantası önünde yolcu alırdı. Merhum babası Cuma ustadan mesleği devralan İsmet Yılbaşı, Diyarbakır-Silvan seferini yapan sürücü Silvanlı Ahmet, Batman Belediyesi emeklisi Mahmut Yanığ ve İskan Güzel’le ilçe minibüsleri önünde bu hatıra kareyi çekerken, 70’li yıllarda Batman’lı gençliğin samimi ve içten dostluğunu da gözler önüne seriyor.

OTO PARÇA BAYİLERİ MEYDAN’A KOMŞUYDU

Bir dönemler Cumhuriyet Meydanı çevresi Batman’ın Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından oluşuyordu. Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, Cumhuriyet ile Şirinevler Mahalleleri arasına Küçük Sanayi Sitesi projesini hayata geçirmişti. Petrol kentinin ilk küçük sanayi sitesinin bulunduğu meydan çevresinde Oto parça bayilerinden biri de iş insanı İskender İskenderoğlu’na aitti. İskenderoğlu yedek parça bayisine komşu olan Saray Lokantası işletmecisi İsmet Yılbaşı ve İskender İskenderoğlu’yla 1978 yılında çektiği siyah-beyaz kare. Meydanın çevresindeki o eski mekanların tamamı şimdilerde adres değiştirdi.

SİTE’DE ÇOCUK PARKLARI

TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesi’nde yıllar önce yapılan yeşil alan ve çocuk parkları, TPAO’da kalan petrolcü mühendislerinin çocuklarının terk etmediği alanlardı. TPAO Batman eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın oğlu Emrah ile Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz’in kızı Başak, 80’li yılların ortalarında çocuk parkındaki kaydırakta objektiflere böyle yansımıştı.

TPAO’DA DAYANIŞMA

Bir zamanlar Batman’ın Site Mahallesi’nde oturan Jeoloji Mühendislerinin eşleri arasındaki ‘dayanışma’ vardı. Site Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yer alan Site’deki petrol mühendislerinin eşleri Ramazan ayında dar gelirli ailelere yardım ulaştırırdı. Dar gelirli öğrencilere de kırtasiye ve giyim yardımında bulunanlar arasında TPAO’nun eski Jeoloji Mühendislerinin de eşleri vardı. Bir zamanlar Site semtindeki eski Jeoloji mühendislerinin eşleri; Fatma Sarıaltın, Sevil Yöndem, Gül Körpe, Demet Usta, Münevver Tengiz, Kadriye Bayrak ve Nilgün Dölek.” Eski misafirhanede hatıra kare çeken bu karedekilerin tamamı şimdilerde Batman dışında.

Editör: TE Bilişim