70’LERİN MEYDAN TAKSİCİLERİ

Batman’ın tarihi ‘Cumhuriyet Meydanı’ bir zamanlar taksi durakları ile faytoncuların ‘yolcu’ aldıkları adresti. Petrol kentinin kalbinin attığı meydanın, istasyon tarafı taksi terminallerinin yeriydi. Petrol taksi, Hayat taksi, Kent taksi, Tufan, Seç ve Mini taksi durakları Cumhuriyet alanının sembolüydü. Mehmet Akif İlkokulu yakınında ise ‘Gök Taksi’ durağı vardı. Yıl, 1976. Meydandaki Mini taksi durağının eski sürücülerinden Nezir Aktulum, Baki Doğan, Şakir İnci ve Ahmet İnci’nin siyah-beyaz karesi. O dönemler Cumhuriyet Meydanı kentin işlek alanıydı.

BATMAN LİSESİ, FAKÜLTE AYARINDAYDI

Efsane Müdür Gülpaşa Sezer döneminde Batman Lisesi, Eğitim Fakültesi ayarında örnek bir eğitim yuvasıydı.  Yıl, 1975. Batman Lisesi 4-G sınıfındaki o öğrencilerin bir bölümü iş insanı, bazıları politikacı-bürokrat, eğitimci ve petrol işçisi oldu. İşte siyah-beyaz karede yer alanlar; “Niyazi Demir, Şirin Demirel, Remziye, Emine Çelik, Nesrin Yüksel, Latife Bozar, Sadettin Ergan, Hikmet Özlük, Öğretmen (gözlüklü), Arife Aydemir, Serap Gökalp, Sevilay Yıldırım, Faysal Ekmen, Mehdi Süzer, Yaşar Buluş, Şehmus Kavak, Şevket Özdamar, Nezir Şen, Metin Şahin, Hamit Çiçek, Fahri As, Naci Demir, Selahattin Özçelik, Mirhan Gülsever, İlhami Oran, Aydın Özdil, Ziver Aslan, Cafer Korkmaz, Talat Özdamar, Sadık Çevik, Nihat Çelik, Hüseyin Aydın, Süleyman Talay ve Mesut Aslan.”

BATMAN LİSESİ HATIRASI

Batman Lisesi’nden 43 yıl öncesine ait iki kare daha. Mezuniyet öncesinde sınıfta kara tahta önünde hatıra kare çeken Mehmet Zeki Kapucu ve yakın arkadaşı Suat Çengel ile birlikte objektiflere böyle yansımış. Bir başka karede ise yine Kapucu, kankası Çengel ile lisenin ihata duvarı dibinde teneffüs anını da ölümsüzleştirmiş.

MEYDANDA GEÇEN BAYRAMLAR

Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’nda bir ulusal bayramı törenine izci öğrenciler renk katmış.  1975 Yılının Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin yapıldığı meydanın dört bir yanını öğrenciler sarmış. İzci kıyafetleriyle törene katılan İzci kıyafetli kız öğrenciler, Atatürk heykelinin önünde çektirdikleri bayram hatırası.

 BAŞARILI PETROLCÜNÜN BATMAN YILLARI

Batman Rafinerisi, TPAO, BOTAŞ gibi petrol sektörlerinde görev yapan Kemal Işık’ın gençlik yılları Batman’da geçti. Vefatından önce TÜPRAŞ Rafineri Genel Müdürlüğü’nü de yapan Işık, kısa süreli politikaya atılmıştı. 1969 Yılında TPAO’nun 1 nolu misafirhanesinde çocuğunun yıldönümü pastasını kesen Işık ve eşi objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim