BİSİKLETLİ ÖĞRENCİLER
50-60 Yıl önce Batman’da bisiklet kullanma daha yaygındı. Öğrencilerin büyük bölümü bisikletle eğitim yuvalarının yolunu tutardı. Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu ve Petrol Ortaokulunda eğitim gören öğrenciler, ulusal bayramlara törenlerine bisikletleriyle yolculuk yapardı. Yıl, 1969. Batman Atatürk İlkokulu bahçesinde 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı öncesinde öğrencilerin bisiklet sporu, ilgi gören bir etkinlikti. Bu siyah-beyaz karede TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yeşile ne kadar önem verdiğini de gözler önüne seriyor

BATMAN’IN EMEKTAR ESNAFLARI
Batman’ın eski terzi ve elbise kuru temizleme mekanlarından biri de Tileği ailesinindi. Halen kuru temizleme mekanı işleten Emin Tileği yıllardır bıkmadan usanmadan mesleğini sürdürürken, Batman’ın eski terzilerinden Şerif Tileği ise geçen yıl yaşama veda etti. 1980 Yıllında Tileği ailesine ait kuru temizleme mekanı önünde hatıra çeken üç simadan merhum Şerif Tileği, Emin Tileği ve Zeki Kapucu, objektiflere böyle yansımış.

BAŞARILI PETROLCÜLERDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, bir dönemler düzenlediği eğitim-seminerlerle yönetici ve personeli ödüllendirirdi.  Uzun yıllar Batman’da görev Adıyamanlı petrol mühendisi Mehmet Tandoğan ve Jeolog Yaşar Keskin, katıldıkları eğitimde sertifikayla ödüllendirilmişti. Tarih 9 Ekim 1987. Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz’in de bulunduğu ödül törenindeki o iki renkli sima Tandoğan ve Keskin, yakalandıkları amansız hastalığa yenik düştüler. O başarılı petrolcüler iz bırakıp aramızdan ayrıldılar.

70’LERİN HAVA LİMANI
Yıl, 1978. Batman Hava Meydanı. Batman’ın eski petrolcülerinden Yavuz Tengiz, teğmen olarak görev yaptığı limanda çektiği siyah-beyaz kareler. Eski Komutanlık binası önündeki Atatürk büstü ile makam binası önünde poz veren Tengiz, daha sonra görev yeri olan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 1994 yılına kadar görev yaptı. Tengiz’in görevi döneminde Batman Hava Meydan Komutanı Yarbay Hüseyin Demir’di.

PETROLCÜLER JEOFİZİK İNCELEMEDE
TPAO Genel Müdürlüğü’nün Araştırma Merkezi elamanları ile birlikte kırsala çıkan TPAO’nun emektar petrolcüleri ‘dağ-taş’ demeden her yerde ‘kara altın’ peşindeydi. Günsel Kaynak, Sabri Kırıcı, Yavuz Tengiz, Zuhal hanım, Adnan Eroğlu ve Oğuz Ertürk, araçların gidebildiği yerlere dek her yerde petrol arardı.

Editör: TE Bilişim