BATMAN’IN ESKİ TOPRAK EVLERİ

Batman’ın eski toprak evleri, yerini çok katlı beton bloklara bırakalı yıllar geçti. Akyürek Mahallesi’nde dönemin petrol emekçilerinin kaldıkları tek katlı kerpiç evlerin yerinde şimdilerde 2-3 katlı beton yapılar var. 1968 Yılında TPAO işçisi Mehmet Demirdağ, çocuklarıyla bahçede çektiği hatıra kare. Çocukları Asaf Yüksel ve Metin Demirdağ ile bir arada olan merhum Demirdağ’ın arka planında yer alan ilkokul öğrencisi ise Zeki Şimşek.

PETROLCÜLERİN ÇADIR KAMPI

Batman’dan Hakkari’ye kadar bölgeyi karış karış gezen TPAO’nun eski petrolcü yöneticileri ve petrol mühendisleri, zor koşullarda çalıştı. Batman’da hem jeoloji hem de TPAO Bölge Müdürlüğü görevinde bulunan Fikret Yöndem, eski Jeoloji Müdürü Yavuz Tengiz ve Batman Bölge Müdür Muavini Adnan Gümüştaş, 1978 yılında Hakkari-Cepkenli kuyusunda kurulan çadır kampta objektiflere böyle poz vermişti.

PETROLCÜLERİ YALNIZ BIRAKMAYAN BAKAN

YIL, 1990. Dönemin Petrol’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Batman’daki petrol yöneticileriyle çektiği hatıra karenin üzerinden 31 yıl geçti. TPAO eski Genel Müdürü Özer Altan, merhum Süreyya Ekin, merhum Halit Edip Özcan, Yavuz Tengiz ve Aydın Saral’dan geride kalan fotoğraf.

NEREDE O ESKİ PETROLCÜLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1980 kadrosundaki petrolcüleri dağ-taş demeden her yerdeydi. Yıl, 1979. Yer, Hakkari-Çukurca. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde Jeoloji inceleme gezine katılan simalar; “Erdal Ahıska, Önder Karandili, Jeoloji Müdürü Yılmaz Kayatürk, Samim Tatlı, Çetin Mumcuoğlu. (Oturanlar); Mevlüt Aydın, Doğan Şemşir ve Mehmet Tandoğan.”

AYRILMAZ İKİLİYDİ

Yılları Batman’da geçen TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün doktorlarından Cengizhan Özer ve Dr. Kadir Sungur, ayrılmaz ikiliydi. Yıl, 1987. Dönemin TPAO Jeoloji Müdürü Yavuz Tengiz’in konuğu olan doktorlardan Kadir Sungur 3 yıl önce yaşama veda etti. Emektar doktorlardan Cengizhan Özer, 2 aydır Ankara’da tedavi görüyor. 1960 ila 1990 Yılları arasında TPAO ve Batman’a sağlıkta hizmet veren Sungur ile Özer’in adlarının sağlık kuruluşlarında olmaması petrol kenti için bir eksiklik.

Editör: TE Bilişim