ZEHİRLİ GAZLARIN GÖLGESİNDE YAŞAM

Türkiye’nin ilk rafinerisinin kurulduğu Batman, yıllarca TÜPRAŞ’ın bacalarından yükselen zehirli dumanların gölgesindeydi. 66 Yıllık Batman Rafinerisi’nin bacaları 2000’li yıllara kadar kent merkezinin havasını kirletirdi. Doğalgaz gelene dek Batman Rafinerisinin zehirli gazlarını solan Batmanlılar, eski Rafineri yöneticilerine tepkiliydi. İşte 90’lı yıllar öncesinden henüz rafinerinin etrafında olmayan Bayındır ve Cudi Mahallesi’nin olmadığını gösteren tarihi bir kare ve havayı kirleten Rafineri.

TMO SİLOLARI SEMBOLDÜ

Fotoğraf üstünde hafiye titizliği gösterelim biraz da. Cumhuriyet meydanından 1’nci cadde güzergahına doğru, 1960’lı yıllarda kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silolarında buğday depolanırdı. Küçük minaresiyle yerini belli eden Çarşı Camisi. Şehrin eski sembolleri arasında yer alan TMO’nun siloları yerinde ise şimdilerde eğitim yuvası var.

TARİHİ YANGIN KULESİ

75 Yıl önce DDY Batman Garı’nın tren seferlerine start vermesiyle kurulan ‘Yangın Kulesi’nin çatı bölümü önce ahşaptı. 2000’li Yıllarda yangının kül ettiği yangın kulesi, SİT alanındaki yapı olduğu için DDY Genel Müdürlüğü’nce restorasyon ve tadilatı yapılmıştı. 1980’li yılların sonlara kadar leyleklerin bacasında yuva kurduğu eski DDY yangın kulesine doya doya bakalım.

MEYDANDA AKBULUT HAZIRLIĞI

1990’da Batman’ın ‘İl’ olmasının üzerinden henüz birkaç ay geçmişti. Tarihi meydanın eski binalarından Çabuk’lara ait üç katlı binaya dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut’un devasa fotoğrafı asılmış. Siirt-Batman Petrol Turizm seyahat firmasının uzun yıllar yolcu taşıdığı o binanın zemin katının dili olsa da tanık olduğu partilerin mitinglerini anlatabilse. ANAP’ın mitingi için meydana asılan flama ve bayraklar da objektiflerimize böyle yansımıştı.

‘İL’ KUTLAMA DÖVİZLERİ

Batman’ın Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski yapılarından biri de ‘Öncü Eczanesi’nin bulunduğu İş merkeziydi. Batman Belediyesi’nin taştan yapılı ilk binanın olduğu yer, 60’lı yıllardan sonra iş merkezine dönüştürülmüştü. 1990 Yılında Batman ‘İl’ olunca düzenlenen şenlik için Öncü iş merkezine “Batman Vilayeti Milletimize hayırlı olsun” ve “Halkımız, hizmet edenleri unutmayacak” yazılı pankartlar da o dönemin bir anısı kaldı.

Editör: TE Bilişim