KAYNAKÇILIKTAN BAŞ SONDÖRLÜĞE
1955 Yılında TPAO’da işe başlayan aslen Midyatlı Şerif Çiçek, ilk baş sondörlerden merhum Yusuf Öney, Muhittin Eren, Mehmet Gürbüz ve Hasan Güven ile çalıştı. Kaynakçı usta yardımcısı olarak girdiği TPAO’ya 1960’lı yıllarda açılan sınavda ‘Baş sondörlüğe’ yükselen 82 yaşındaki Şerif Çiçek, emekli olduğu halde halen özel petrol şirketlerinden gelen iş tekliflerini geri çevirmiyor. ‘Petrolcülüğü çok seviyorum’ diyen Çiçek, 1960 yılı öncesinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Chevrolet’ marka araç önünde objektiflere yansıyan siyah-beyaz karesi.

PETROL SAHALARINDAN KOPAMIYOR
İlerleyen yaşına rağmen ‘kara altın’dan uzaklaşmayan 82 yaşındaki Şerif Çiçek, TPAO’dan ayrıldıktan sonra ‘Alaaddin Midle’ ve ‘Güney Yıldızı’ gibi özel petrol şirketlerinde de çalışmayı sürdürdü. Çiçek, Türkiye ile Balkanlarda en derin kuyunun Veysel Karani türbesi yakınlarında kazıldığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Çok umutlu olduğumuz kuyuda 5745 metreye kadar indik. Ancak petrolü yer yüzüne çıkabilmek için gücümüz yetmedi.”

SİTE’DE SEVİLEN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİYDİ
Aslen Konya-Akşehirli Aytekin Öcal, 1960’lı yılların başında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site’deki Petrol Ortaokulunun İngilizce öğretmeniydi. 1935 Sultandağı-Konya doğumlu Öcal, 1970 yılına kadar Batman’da görev yapmıştı. Site’deki ortaokulda görev yaptığında öğrencilerin kıyafetleri kapsamında şapka da vardı. İşte Batman’ın ilk ortaokul binasının önünde 60 yıl önce öğrencileriyle fotoğraf çeken merhum Aytekin Öcal’ın geride kalan fotoğrafı. Bu karede yer alan öğrenciler ise günümüzde 70 yaş üstü.

PETROL MÜJDESİ VERİNCE İKRAMİYE’LER OLURDU
Yıl 1971. Diyarbakır’ın Hazro ilçesi yakınlarında açılan ‘Hazro-1’ kuyusunda dönemin petrolcülerinden Erkan Ünal, Şerif Çiçek, Emrah Karaduman ve Abdurrahman Yaşar, petrol bulmanın sevincini bu hatıra kareye perçinlemişler.. Tecrübeli Başsondör Şerif Çiçek, üç gün süreyle gaz’ın yakıldığı kuyuyu şöyle anlatıyor: “Hazro’da petrol bulduğumuz kuyuda gaz yanması epeyce sürdü. Eskiden petrolü bulunca, kuyuya gelen TPAO yöneticilerinin araçlarını havaya kaldırır, ‘ikramiye’, ‘fazla mesai’ vb. ücret talebimiz olurdu. Yöneticiler de araçlardan inmeden ‘ikramiye’ primini çalışanlara müjdelerlerdi, kuyularda adeta bayram havası olurdu petrol bulununca.”

TPAO’DA EMEKTAR SİMALARDI
Merhum Altan Yüzen yıllarca TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün makam sürücülüğünü yaptı. Hidayet Eren ise Petrolspor’da uzun yıllar hem forma giydi hem de yöneticilik yaptı. Yıl 1983. TPAO’nun kuruluş yıl dönümünde bir birlerinden kopmayan Yüzen ile Eren’in dostluğunu ölümsüzleştiren kare. Yüzen TPAO’da emekli olduktan sonra yerleştiği İstanbul’da yaşama veda etti. Eski futbolcu ve idareci Hidayet Eren ise TPAO’dan emekli olduğu halde Batman’dan kopamadı. İşte 38 yıl önce Yüzen ile Eren’in TPAO’lu günlerinden kalan hatıra kare.

Editör: TE Bilişim