**Nostalji köşemizde bugün 40 yıldır saklanan bir imsakiyeyi de sizlerle buluşturuyoruz. Batman’da mobilya sektörünün ilklerinden Aksoy Mobilya’nın 1981 yılında bastırdığı ‘Batman İmsakiyesi’ hala saklaması görenleri şaşırtıyor

40 YILLIK İMKASİYE VE İŞYERİ RUHSATI
Nostalji köşemize bugün farklı bir fotoğrafı sizlerle buluşturuyoruz. Bundan tam 40 yıl önce kentin ilk mobilyacılarından Aksoy Mobilya’nın Ramazan ayı için bastırdığı imsakiye görenleri şaşırtıyor. O dönemde merhum Abdullah Aksoy’un komşu oldukları Yeni Zaman Matbaası’nda bastırdığı (Şimdi ki Çağdaş Ofset) imsakiyeyi üçüncü kuşak Ekrem Aksoy çerçeveletip mağazaya astı. Yine tarihi bir belge niteliğindeki 40 yıllık işyeri açma ruhsatındaki detayda dikkatlerden kaçmıyor. O dönem 80 darbesinde işyeri ruhsatlarını Belediye Başkanlığına görevlendirilen Emekli Albay Necdet Çakanışık imzasıyla onay veriliyordu. İşte tarihi belge niteliğindeki ruhsat ve imsakiye.

TPAO’DA ESKİ HİZMET BİNASI
Batman’ı dünden bugüne taşıyan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski hizmet binası, Rafineriye komşuydu. 1986 Yılına kadar da TÜPRAŞ Batman Rafinerisi de TPAO bünyesindeydi. Rafineri’nin TPAO’ya bağlı olduğu dönemden bir kare. Eski Hizmet binasının girişinden 1980 manzarası. Dönemin TPAO’da ‘efsane Müdür’ Mehmet Yamaç’ın makam şoförü merhum Altan Yüzen, gün batımında güvenlik elemanı ile TPAO’da dönemin bir yöneticisiyle 43 yıl önce çektiği hatıra kare.

TPAO’DA 38 YIL ÖNCE YILDÖNÜMÜ
Tarih, 1983’ün 10 Aralık’ı. TPAO’nun kuruluş yıldönümünde eskiden ‘Muhaberat Bölümü’ olarak bilinen servisteki elemanlar, yıldönümünün rozetlerini yakalarına takıp objektiflere böyle yansımıştı. (Oturan) Merhum Emin Vural, Abdullah Yıldız, Fahrettin Döğer, Günseli Kaplan, Ahmet Beyazıt, merhum Nurgün Şensoy, merhum Altan Yüzen, merhum Kemal Pirinççi ve Petrolspor’un eski futbolcusu ve yöneticisi Hidayet Eren’in, TPAO’nun yıldönümünden geride kalan hatıra karesi.

TPAO’DA SEVİLEN GÜVENLİK AMİRİYDİ
Uzun yıllar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Sadi Özbeden, petrol sektöründe çalışanlarının sevdiği simaydı. 7’den 77’ye petrol sektöründeki emekçilerin sevdiği Özbeden, 1990’lı yıllarda Batman’a veda etmişti. Yıl 1981. TPAO Bölge Müdürü makam şoförü Altan Yüzen, TPAO emeklisi Kemal Akikol, güvenlik amiri Sadi Özbeden ve oğlu Yücel Özbeden’le 1 nolu misafirhanede çektikleri hatıra kare. Özbeden, askerde olan oğlu Yücel’i ziyarete gidince, Ankara-Gölbaşı yakınlarında geçirdiği trafik kazasında yaşama veda etmişti. Bu hatıra karede yer alan Yüzen ve Özbeden, şimdi aramızda değil.

TPAO’DA ‘PARK’ RESTAURANT VARDI
Bir zamanlar TPAO’nun Park Restaurant’ı, 5 yıldızlı bir tesis gibiydi. Örnek bahçesi ve bacasından çıkan lezzetli kebap kokusuyla, şehre gelen misafirlerin ağırlandığı mükemmel bir tesisti. Yıl, 1982. Park Restaurant’ta Bölge Müdürü Şoförü merhum Altan Yüzen, eski Sosyal İşler Şefi Aydın Aydın ve TPAO İnşaat’ta Malatyalı  Şaban Özmarasalı, tadına doyum olmayan ızgaranın hazırlandığı ocak başında, o mutlu anda objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim