Yıllar ne de çabuk geçiyor. Yaşanılan en güzel anlar unutamadığımız anılara dönüşüyor. Batman’ın eğitim camiasında iz bırakan 50 ve 60 yıl öncesinin eğitimcileri unutulmuyor. Batman Rafinerisi’nde ilk ekip, taşlı binada görev yapmıştı.  İşte Batman’ın eğitim ve petrolün dününü anlatan siyah-beyaz kareler…

ATATÜRK İLKOKULU ÖĞRETMENLERİYDİ

1970’li Yılların başında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri alanındaki Atatürk İlkokulu öğretmenleri parmakla gösterilirdi. O başarılı ve iz bırakan eğitimcilerden birkaç isim; Sabahattin Oktay, merhum Rüştü Kaya, Eşref Bulcan. Metin İdiç, Mehmet Yıldız, Makbule Üstün ve Fatma Çığsar, Öğretmenler Odası’nda günün yorgunluğu attıkları sırada çekilen siyah-beyaz fotoğraf.

 

EMEKTAR EĞİTİMCİYDİ

Aslen Aydınlı olmasına rağmen yılları Batman’da geçen merhum Rüştü Kaya, Ticaret Lisesi’ndeyken geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılmıştı. İdareci-eğitimci Kaya, 1971 yılında Petrol Ortaokulunda görev yaptığı dönemde Gençlik ve Spor Bayramı’na katılan kız öğrencileriyle TPAO stadında çektiği hatıradan bir kare. 1999 yılında görev yaptığı Batman Ticaret Lisesi’nde kalp krizi geçiren fedakar eğitimci rağmen kurtarılamamıştı. Kaya ailesinin isteği üzerine Rüştü Kaya, Ankara’da toprağa verilmişti.

 

 

1955’TE RAFİNERİ ve BATMAN

Ülkenin ilk rafinerisinin kurulduğu Batman’dan çarpıcı bir kare daha. 1955 Yılında üretime başladığında petrol kentinde ‘İluh’ kasabası vardı. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin İlk Müdürü merhum Hasan Göker’di. Yardımcıları ise Mustafa Solim ve Hayrettin Bezmen’di. 65 Yıl önce Rafineri Batman ovasında kurulduğunda 14 Haneli ‘İluh’ dışında yerleşim birimin olmadığı Batman’ın, ikinci mahallesi ise petrol mühendislerinin oturdukları Site semtiydi.

BATMAN RAFİNERİSİ’NİN İLK EKİBİ

Türkiye’de ilk rafinerinin kurulduğu Batman’da, ilk yöneticiler taşlı binalarda görev yapmıştı. İşte 1955 yılında Batman Rafinerisi’nin ilk ekibi. Emin Esenoğlu, Şemsi Ağar, Ferdane Hanım, Oğuz Avdan, Turgut Öğmen ve Yılmaz Özmen’den oluşan petrolcüler, ilk Rafineri Müdürü Hasan Göker ile birlikte uzun yıllar Batman’da görev yapmıştı.

Editör: TE Bilişim