KALABALIK MEYDANA SIĞMAMIŞTI
16 Mayıs 1990 tarihinde Türkiye’nin 72’nci İl’i ilan edilen Batman’da coşku seli meydan, cadde ve sokaklara taşmıştı. Batman’ı ‘İl’ yapan eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, 18 Mayıs 1990 tarihinde ‘Batman’ın ‘İl olma’ şenliğine de katılmıştı. Batman’ın ilk meydanı olan Cumhuriyet alanında verilen konsere İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan, Batmanlıları coşturmuştu. Eşi Semra Özal ve bazı Bakanlarla birlikte Batman’ın ‘İl Şenliği’ne bulunan merhum Özal, beraberinde ilk Vali Tuncer Perçinler’i de Batmanlılarla buluşturmuştu. Bayraklarla gelin gibi süslenen ‘İl Şenliği’ kutlamasına kalabalık kitle sığmamıştı.

1972’DE BATMAN’DA TİCARET BANKASI
Tarih 20 Eylül 1972. Ticaret Bankası, ikinci caddedeki Japon Pasajı’nın zemin katına şube açmıştı. Şube Müdürlüğü’ne Diyarbakır eski Şube Müdürü Edip Sürmeli, Ticaret Bankası Batman Şube Müdürlüğü’ne atanmıştı. Şube Müdürlüğü’nün İlk Veznedarı ise Nurettin Sapan’dı. Eskiden Bankacılıkta Şube Müdürü ile Veznedar, paraları saydıktan sonra Banka kapanırdı. Bankacıların yoğun mesaisi yüzünden ayrılan merhum Sapan, Batman Belediyesi’nde uzun yıllar Yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdürdü. 1973 ila 2013 yılları arasında Müdürlük yapan Sapan’ın, Veznedarlık yaptığı dönem ile Ticaret Bankası Batman Şubesi’nin ilk kadrosunda yer alanların da olduğu siyah-beyaz karelerde eski emekçilerin çoğu şimdilerde aramızda yok.

ESKİ BAKAN ŞIVGIN, BATMAN BELEDİYESİ’NDE
Yıl 1989. ANAP Hükümetinin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’dı. Esentepe’deki eski Devlet Hastanesi’nin açılışına katılan Şıvgın, daha sonra Batman Belediyesi’ne de konuk olmuştu. Dönemin ANAP Milletvekili Kutbettin Hamidi, Siirt eski Valisi Atilla Koç, Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger’in de eşlik ettiği Bakan Şıvgın, şimdi ki 2000 iş merkezinin yerindeki eski Belediye binası bahçesinde; eski Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Tatar, merhum Nurettin Sapan, İskan Yel, Ömer Ayrılmak ve Zabıta Müdürü Ali Ulutaş, tarafından karşılanmıştı. Belediye binasının hemen karşısında ise aile çay bahçesi vardı.

ESKİ BAYRAMLARDAN KALAN HATIRA KARE
1970’li Yıllarda Batman’da dini bayramlarda ‘mahalleler’ arasında bayramlaşma geleneği bir başkaydı. Gençler biraya gelir, bayram hatırası için objektiflere poz verirlerdi. Batman’ın eski Mahallelerinden Yeni Mahalle’de 1970’in Kurban Bayramı’nda hatıra kare çeken  gençlerin çoğu, o eski semti çoktan terk etti. AK Parti Batman eski İl Başkanı Muhittin Özçelik, kardeşi Selahattin Özçelik, Yahya Tangüner, Osman Tangüner, Mehmet Öztaş ve merhum Hacı Feremez ‘in büyük çocuğunun bayram hatırasının karesi eski bayramların da coşkusunu gözler önüne seriyor.

Editör: TE Bilişim