ANKARA-BATMAN ARASINDA VERİ TRANSFERİ
Yıl 1976. Dönemin Elektronik Bilgi İşlem Merkezi Müdürü Hayrettin Arık’tı. TPAO’ya yeni alınan IBM 370 bilgisayar sistemini petrolcü yöneticilerine anlatan Arık, bir ilke imza atmıştı. TPAO’ya BOTAŞ ve İPRAŞ gibi diğer petrol sektörleri de bağlıydı. O zamanlar yazılım hizmetleri ülke çapında dikkat çekmişti. Elektronik Bilgi İşlem Merkezi, Ankara ve Batman arasında veri transferi gerçekleştirdiğinde bir ilke de imza atmıştı. Türkiye’de o zamanlar veri işlemlerinde bir ilk iki şehir arasında yapılmıştı. İşte TPAO’nun üst düzey eski yöneticilerinden İsmail Alakoç, Güner Aslan, Yaşar Kaynaroğlu ve Firuzan Ardıç, EBİM başındaki Hayrettin Arık’ı dinlerken objektiflere böyle yansımıştı.

SASON ÇEVRESİNDE PETROLCÜLER
1983 Yılında Sason ilçesinin çevresinde sismik ekibi, petrol arama çalışması başlatmıştı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski petrol mühendislerinden İsmail Mercan, Ömer Şahintürk, Reha Çokuğraş ve Şahin Çalışlar, o zamanlar petrolcülerin ayak basmadıkları eşsiz doğa ile baş başaydı. İşte o yıllarda sonbahar mevsiminde Sason çayı kenarında TPAO’nun yer bilimcilerinden oluşan eski petrol mühendislerinden geride kalan hatıra bir kare.

İKİ GÜZEL SİMA ARAMIZDA YOK
İkisinin de yılları TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçti. Biri Diyarbakırlı eğitimci kökenliydi, Diğeri ise Kayserili petrol mühendisi idi. Batman Lisesi mezunlarından Diyarbakırlı Alaaddin Yumlu, Batman’da kısa bir dönem öğretmenlik yaptıktan sonra hayalindeki TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne geçiş yapmıştı ve TPAO Satın Alma Ünitesi’nde uzun süre görev yaptı. TPAO’nun efsane müdürlerinden merhum Mehmet Yamaç’ın Yardımcılığını yapan Kayserili Şeref Ekinci ise, TPAO Trakya Bölge Müdürlüğü ile TPAO Genel Müdür Yardımcılığı görevinde de bulundu. TPAO’nun iki başarılı simasının yılları Batman’da geçmişti. İşte 1989 Yılında eski Beyaz Saray binasında TPAO’nun kuruluş yıldönümünde Ekinci, Yumlu’ya başarı sertifikasını verirken objektiflerimize yansıyan iki örnek simanın yüzündeki tebessüm dikkat çekiyor. Bir zamanlar TPAO Batman’ın başarılı iki yöneticisi de bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu. O iki simadan da geride bu kare kaldı.

80’LERDE BELEDİYE BİNASI
Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın Batman’a kazandırdığı Belediye binası, şimdi ki 2000 İş Merkezi’nin yerindeydi. Almanya-Münih’ten getirdiği projeyi hayata geçiren merhum Ramanlı’nın eserlerinden biri de eski Belediye binasıydı. 1967-1990 Yılları arasında hizmet binası olarak kullanılan Cumhuriyet Caddesi’ndeki 2 katlı Belediye hizmet binası, havuz ve çevre düzenlemesiyle bir zamanlar petrol kentinin gözde yapılarındandı.

Editör: TE Bilişim