ŞIKLIKLARIYLA BİLİNEN PETROLCÜLERDİ
Yıl, 1958. Petrolcülükte ilk görev yerleri Batman olan Bumin Gürses, Tuncay Tümay ve Aydın Güzelce’nin gençlik yılları petrol kentinde geçti. 62 Yıl önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 10 Aralık’ta yıldönümü için yapılan etkinlikte üç petrol mühendisi siyah renkli kıyafetlerle objektiflere böyle yansırken, o yıllarda petrol mühendisler şıklıklarıyla filinta gibi gençlerdi. Batman’da ‘Moda’ denilince TPAO akıllara gelirdi.

BÖLGEDE KARIŞ KARIŞ PETROL ARARDILAR
1966 Yılında Batman-Siirt il sınırında Garzan sahası yakınlarında açılan Belaşa-1 kuyusunda Batman’ın dört emekçi petrolcüsü, ‘kara altın’ı keşfetmişti. N. Öğütçü, Aydın Güzelce, Hikmet Dinçer ve ilk sondörlerden Midyatlı merhum Muhittin Eren, TPAO’nun ünlü ‘Dodge’ marka aracın önünde petrol buldukları Belaşa-1 sahasında objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN TPAO’DAN ‘EKİM’ GEÇMİŞTİ
Batman TPAO’da ilk petrol mühendisleri arasında yer alan Süreyya Ekin, uzun yıllar petrol sahalarında görev yaptı. Ardından da TPAO Batman Bölge Müdür Muavinliği ile Batman Bölge Müdürlüğü görevinde bulundu. 1980 Yılı öncesinde TPAO Genel Müdür Muavinliği görevine getirilen Süreyya Ekim, Batman’da olduğu yıllarda yaşadığı bir anıyı şöyle anlatıyor: “Ankara’dan annem Batman’a yeni gelmişti. Annem ile gece geç saate kadar sohbet ediyorduk. Eve bir telefon geldi. Anneme hiçbir şey sormadan doğru kapıya ilerledim. Garzan sahasındaki bir sondaj kuyusunda takım sıkışmıştı. Annem birden ‘Nereye gidiyorsun oğlum gecenin bu vaktinde?’ dedi. Anne kuleden aradılar, 847 metrede takım sıkışmış, o’nu kurtarmaya gidiyorum’ demeden annem söylenmeye başladı; ‘Vah benim oğlum vah. Gecenin zifiri karanlığında o kadar derine inip de o takımı nasıl kurtaracaksın?”

NE PETROLCÜLER BATMAN’DA GÖREV YAPTI
Yıl 1967. Burası TPAO eski Kuyu Tamamlama Hizmetleri Atölyesi. O dönemlerde TPAO’nun imal ettiği kuyularda bazı parçalar, petrol yöneticilerince incelenirdi. İşte dönemin başarılı petrolcülerinden Güntekin Köksal, Bedrettin Kaplanoğlu, Hikmet Başdemir ve Muzaffer Aysun birlikte inceledikleri o malzeme parçasıyla çektikleri siyah-beyaz kare.

31 YIL ÖNCE FENERLİ İKİ YILDIZ
1988-89 Futbol sezonunda Fenerbahçe, büyük başarıya atmıştı. 103. Golle şampiyon olan Sarı-Lacivert’lileri başarıdan başarıya koşturan futbolcular arasında eski Kaptan Oğuz Çetin ve defansın önemli isimlerinden Şenol Ustaömer vardı. Fener’de 100’incü golü kaydeden Turan Sofuoğlu ise 1998-99 sezonunda Türkiye 1. Ligine giren Petrolspor’un teknik Direktörlüğü’ne getirilmişti. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, 31 yıl önce şampiyonluğun öyküsünü Oğuz ve Küçük Şenol’den dinlemişti. Arslan ile FB’li eski iki yıldızla birlikte çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim