ARAMA’NIN İLK OFİSİ BARAKA İDİ
Burası Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu Raman Dağı. Makine Kimya Endüstri’nin barakası, Numuneciler ile Arama’nın ilk ofisiydi. İlk petrolcülerden Baş Sondör Burhan Usta, Kamp doktoru, TPAO eski Batman Bölge Müdürü ve TPAO eski Genel Müdür Yardımcısı Süreyya Ekim ve 1930’lardaki isyanlarda Celil Paşa’ya tercümanlık yapan Alaaddin Dayı ve oğlu. Barakanın kapısında ise eski petrol mühendislerinden İlhan İrepoğlu, objektiflere böyle yansımış.

61 YIL ÖNCE PETROLCÜLER
1947 Yılında Raman Dağı’nda ‘kara altın’ın bulunmasının ardından Garzan ve Siirt-Reşan bölgelerine yoğunlaşan TPAO’nun petrol mühendislerinden Özkan Gümüş, Mithat Tolgay ve Aytekin Dursun, genç tekniker ve işçilerle, meşe ağaçlarından yapılan derme-çatma yapılarda kalırlardı. Dağ-taş demeden ‘Kara altın’ın peşine düşen o fedakar petrolcülerin bir bölümü şimdilerde aramızda değil.

KAPALISPOR SALONUNDA ADI YAŞIYOR
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk sondaj müdürü, ardından Bölge Müdür Muavini ve sonrasında da TPAO Genel Müdür Yardımcılığı görevine kadar terfi eden ‘Deli-dolu sevimli’ bir petrol yüksek mühendisi Melih Genca idi. Halen TPAO Kapalı Spor salonunda adı yaşayan eski petrolcü Melih Genca, bir ‘Batman’ sevdalısıydı. 4 Nisan 1964 Yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde işe başlayan Oktay Şerafettinoğlu, Genca’yı şöyle anlatıyor: “Melih bey çok hızlı araba kullanırdı. Chevrolet Apache (Apaçi) arabasını toza dumana katarak sürerdi. Eskiden petrol yeşili olan arabalar, TPAO amblemi belli olduktan sonra ‘Kırmızı-Beyaz’a boyandı. Aracını ilk Kırmızı-Beyaz’a boyatan Genca idi.”

KASKET VE FÖTRLÜ PETROLCÜLER
ABD’li petrolcüler, 1960’lı yılların başına kadar görev yaptıkları Raman, Garzan ve Midyat’taki sahalarda çevredeki köylüler de çalışırdı. ABD’li Tool Pusher, çok sevdiği fötr şapkayı kafasından çıkarmazdı. Batman, Gercüş, Midyat ve çevredeki diğer yerleşim birimlerinde kalan petrol emekçileri ise kasetle çalışırdı. İşte 1950’li yıllarda Maymuniye Boğazındaki kampta Hasan Hüseyin Ural’ın ekibinden bir kare.

TUNCAY TUMAY VE SONDAJ EKİBİ
Yıl 1965. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski idare binasında dönemin Bölge Müdür muavinlerinden Tuncay Tumay, ik sondaj personeliyle çektiği hatıra karede emekçi simalardan Muhittin Eren ve Yusuf Öney, uzun bir süre önce yaşama veda etti. Geride kalan Siyah-Beyaz karede yer alan eski sondajçılardan ‘Kürt Sülo’ lakaplı Süleyman, Mehmet Güzel, Adil Merdoğlu, Kerim Ertal, İsmail Vatansever ve Ahmet Ardıç, Tuncay Tümay’la objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim