Gazeteciliğin bazı altın kuralları vardır. İyi haber mi yazmak istiyorsun? O vakit, öncelikle iyi bir haber okuru olacaksın. Haberleri okumayı, izlemeyi ve tabi sorgulamayı gerçekten seveceksin. Okurken veya izlerken ‘Acaba bu haberi aktaran ben olsaydım, nasıl aktarırdım?’ diye sormayı da ihmal etmeyeceksin. 

Yazının konusunu Çağdaş gazetesi ve gazetecilik olarak belirlediğim için böyle bir giriş yapma gereği duydum sanırım. Gazeteciliğe bu açıdan bakınca, Çağdaş’ın hayatımda beni de şimdi şaşırtan bir boyutta, devasa bir rol oynadığını görüyorum.

Çağdaş benim gazeteciliğimin hazırlık sınıfıymış meğer... Yolum çarşıya her düştüğünde, Beş Oğlan Parkı’nı geçtikten yaklaşık 200 metre sonra,  Çağdaş’ın eski ofisinin önünde mola vermek pekçok Batmanlı gibi benim de farzlarımdandı. Bu molanın sebebi de tabii ki gazetenin vitrin camına asılan sayfaları okumaktı.

Şimdi bunları yazarken gazeteciliğe olan ilgimin de esas olarak o vitrin önü molalarda başladığını fark ediyorum.

Çocuk bile olsa, okumak insanı yönlendirmesi açısından yönlendiren müthiş tesire sahip bir süreç. Okurken işlemeye başlayan beyin, beni yıllar sonra gazeteciliğe yönlendirdiği gibi, o gün için ne akla ne de hayale gelmeyecek sofistike rotalar çizebiliyor insana.

Yaradan tam da bu nedenle olsa gerek, rotasız bırakmak istemediği kuluna her şeyden evvel ‘Oku’ diye emrediyor.

Çizilmiş veya çizilmekte olan rotayı algılamak veya deşifre etmek için ise insanın okuma aşamasından yazma evresine, Tam da şu anda bu satırları yazanın yaptığı gibi beynindeki deneyimsel belleği ve etrafındaki gelişmeleri deşifre etmeye girişmesi gerekiyor.  

Ne mutlu ki Batman’ın da şehrin beynini, belleğini ve etrafındaki gelişmeleri tam 38 yıldır yorulmak bilmeden deşifre eden ve en doğru haliyle kayda geçiren Çağdaş gibi bir gazetesi var.

Kendimi bildim bileli Çağdaş’ı da memleketim Batman’ın hafızası olarak görüyorum.

Bu düşüncelerle Çağdaş gazetesinin 38’inci kuruluş yıldönümünü kutluyorum.

Bugüne kadar Çağdaş’a emek veren tüm gazetecilere ve 38 yıldır bu gazeteyi yalnız bırakmayan kıymetli BATMANLI hemşehrilerime de selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Editör: TE Bilişim