*Yaklaşık 27 yıl süreyle Antalya başta olmak üzere turistik bölgelerde aşçılık yapan Burhan Cens, 4 Altın ve 1 Gümüş madalyaya sahip. Tecrubeli aşçı Cens; “Hedefim Batman’da uluslararası bir yemek yarışmasını organize etmek” dedi.

 

MADALYALI USTA 

Turizm bölgesi Antalaya başta olmak üzere bir çok turistk bölgede 5 yıldızlı otellerde başaşçılık yapan Batmanlı Burhan Cens, 1’i gümüş toplam 5 altın madalyaya sahip. Yemek ustası Cens, hedefinin memleketin de uluslararası yemek yarışmasını organize etmek olduğunu söyledi. Bir süredir 4 yıldızlı Mezopotamya Otelinde gerek kahvaltı gerekse yemekteki menü ile konuklardan tam puan alan Cens; “Mezopotamya Otelinin restaurant ve mutfağını turizm bölgesindeki mekanların kalitesinde tutuyoruz. Burada konaklayan spor kafileleri ve diğer konukların şehrimizden memnun ayrılmaları bizi son derece mutlu ediyor. Batman’ın mutfağını ne kadar zengin olduğunu bir yerde kanıtlıyoruz” diye konuştu.

 

“MUTFAĞIMIZIN TANITIMI YOK”

1998’de Antalya’da Genç Aşçılar yarışmasında altın madalya, 2002’de Antalya-Manavgat’ta altın madalya, 2004 yılında Antalya’da Kepçe Yemek yarışmasında gümüş madalya, 2007’de Bolu Mengen’de altın madalya ve 2009 yılında da Antalya Genç Aşçılar yemek yarışmasında altın madalya kazanan Burhan Cens, Batman mutfağının tanıtımının yeterli yapılmadığını ifade etti. Bölgenin lezzetli ve damak tadı bırakan yemeklerin Batman’da yapıldığına işaret eden tecrubeli aşçı Cens, şöyle konuştu; “Maalesef şehrimizin batıdaki algısı hep olaylara endekslenmiş. Bir türlü bu algıyı kıramıyoruz. Tarih, kültür dokusu kadar yemek kültürünün zengin olduğu ilimiz batıda tanıtamıyoruz. Gerek spor kafileleri olsun, gerekse de diğer konuklar mahalli yemeklerimizi tadınca öve öve bitiremiyorlar.”

 

ULUSLARARASI YEMEK YARIŞMASI

 

Valilik, Belediye ve diğer Kurum ve Kuruluşların içinde olabileceği bir organizasyonla Batman’ın uluslararası çapta yemek yarışması organizasyonunu üstlenecek bir İl olabileceğini de belirten altın madalyalı aşçı Cens, sözlerini şöyle sürdürdü; “İddia ediyorum; bölgenin en iyi yemekleri Batman’da yapılıyor. Mutfağımız oldukça zengin, fakat bunun reklamını yapamıyoruz. Önümüzdeki Nisan’da turizm haftası etkinlikleri kapsamında uluslararası çapta yapılacak yemek yarışmasına ‘master şefler’inin de katılımıyla çok renkli bir organizasyona ev sahipliği yapabiliriz. Antalya ve Bolu gibi şehirler bunu yapabiliyorsa, Batman çok daha iyi bir organizasyonla adını yemek yarışmalarında da duyuracağına inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim