Güngör Uras

[email protected]

Arif Arslan ile konuşunca içim açıldı. Batmanlı gazeteci dostuma “Batman’da durum nedir?” diye sual eyledim. Uzun uzun anlattı.

Batman’a çok gitmişliğim var. Her gidişimde Arif Arslan ile sohbet ederim. Önceki gidişlerimden birinde Batman’da karşılaştığım Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, eski Tekel depolarının yerel girişimcilere tekstil üretim tesisi kurmaları için tahsis edildiğini anlatmıştı.

Arif Arslan diyor ki: “Eskiden yaprak tütün işlemede bin kişi çalışırdı. Şimdi Tekel depolarında 15, tekstil atölyesinde 6 bin kişi çalışıyor. Ne var ki üretim Irak’a ihraç ediliyordu. Şimdi pazarlama güçlüğü ortaya çıktı.”

Tüpraş, Batman rafinerisini modernize etmiş. Rafineri asfalt ağırlıklı üretimi sürdürüyormuş. Batman’a doğal gaz gelince sadece 40 bin hane doğal gaza abone olmamış, doğal gaz sayesinde rafinerinin havayı kirletme sorunu da çözülmüş.

80 fabrika var

Organize sanayi bölgesinde arsa talebi çokmuş ama şimdilik 80 tesis üretime geçmiş. Gıda, inşaat malzemesi ve tekstil tesislerinde 3 bin işçi çalışıyormuş.
Denizlili girişimcinin Batman’da kurduğu tesiste 600 çalışan varmış. Yeni yatırım 1.500 çalışana daha iş imkânı sağlayacakmış.

Batman’ın merkez nüfusu 400 bin dolayında iken,  güvenlik arayışında çevreden gelenler ve sığınmacılarla nüfus 500 bini geçmiş. Şehir varoşlarında 25 bin Suriyeli ve Iraklı sığınmacı yaşıyormuş. Sığınmacılara aile başı her ay 300 TL yardım yapılıyormuş. Sığınmacılar çoğunlukla inşaat işlerinde çalışıyormuş.

Batman’da inşaat faaliyetleri canlıymış. TOKİ,  TPAO emeklilerine 1.500 konut yapmış. Konutları 66-94 bin TL’den satmış. Şimdilerde şehirdeki 8 bin emekli de birleşmişler, TOKİ’den konut istiyorlarmış. Şehirde müteahhitlerin de yoğun konut yapımı devam ediyormuş. 

Petrol üretimi devam ediyor

TPAO’nun petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde bir zamanlar 7 bin kişi çalışırken, şimdilerde çalışan sayısı 3 bine düşmüş. Şehirde yaşayan toplam kamu çalışanlarının sayıları 12 bin dolayındaymış. TPAO, Batman’da 22 sahada, 656 üretim kuyusundan günde 16 bin 800 varil üretim gerçekleştiriyor. Yıllık üretim hedefi 6.5 milyon varil.
Batmanlı girişimciler birleşerek Garzan Çayı üzerinde 
HES inşa ettirmişler. Şimdi de meyve suyu tesisi yatırımı yapıyorlarmış.

Valiliğin teşvikiyle, eskiden tütün ekenler şimdilerde çilek üretimine geçiyorlarmış. Geçen yıl 150 bin ton mısır üreten çiftçi hayatından memnunken, bu yıl destekleme kilo başı 40 kuruştan 20 kuruşa düşürülünce, hesapları tutmaz olmuş.
Batman 1990’dan bu yana il statüsünde. Batman’ın çok eski bir tarihi var. Batman Türkiye’nin petrol bölgesi. Arif Arslan’ın “Yüz Yüze Batman Tarihi” isimli kitabının bu yıl ikinci baskısı yapıldı.
Kitap Türkiye’de petrolün bulunuşundan bu güne Doğu Anadolu’nun bu tarihi yöresindeki değişimi anlatıyor.

Arif Arslan iyimser. Batman huzurlu. Güvenli. Batman’da yaşayanlar hayatlarından memnun. Bunun için de “Batman çevreden devamlı göç alıyor” diyor.

Editör: TE Bilişim