*Bir zamanlar şehrin kalbinin atıldığı eski çarşı merkezi ortasındaki Güneş pasajının ikinci katındaki  10 odalı otelin fiziki yapısı hiç değişmedi.  

YILLARA MEYDAN OKUYAN MEKAN
Batman’da bir zamanlar otel merkezi Cumhuriyet meydanı çevresindeydi. Meydan, Demir, Güneş Palas, Çankaya, Yenice, Nuh, Sason Palas, Aydın ve El Otel, Batman’ın konaklama mekanlarıydı. Babası merhum Sabri Güneş’in 67 yıl önce yaptığı ‘Güneş Palas Otel’in fiziki yapısını halen koruduklarını ifade eden Süleyman Güneş, şunları kaydetti; “Baba yadigarı olarak gördüğümüz bu mekanı gözümüz gibi koruyoruz. Bizim için maddiyattan çok manevi değeri büyük. Merhum babamızın bize bıraktığı mekandan kopamıyoruz. Otelin ‘1’ numaralı odasından ‘10’ numara yazılı levhalar halen kapıların üzerinde duruyor. Çocukluğumuzda bu mekana gelir, babamıza yardım ederdik. Çok güzel yıllardı. O dönem Batman’ın kalbi bu iş merkezinde atardı. Kimi dinlenmek için çayhaneye gelir kimi ise konaklamak için otelimizin yolunu tutardı.”

“PASAJ İÇİNDEKİ ÇEŞMEDEN HEP SU AKTI”
İş insanı Güneş; “Babam, yıllar önce pasajın ortasına içme suyu kuyusu açmıştı. Akan sudan halen çevredeki esnaflar da geçmişteki gibi yararlanıyor. O zaman pasajımızdaki kahvede iki tane üzüm ağacı vardı. Kahvede oturanlar yaz mevsiminde salkım salkım olan üzümleri koparıp atıştırıyordu. Kahvedeki manzara görülmeye değerdi. Kerpiç binaydı ama yazın serin, kışın sıcaklığıyla herkese güzel bir hava estiriyordu. O dönemin önde gelenleri, İlçe yöneticileri, petrolcüler, DDY görevlileri ve çevredeki insanlar mutlaka otelimize ve kahvemize konuk olurlardı. Aradan yıllar geçti, belki iş merkezi değişti ama ikinci kata hiç dokunmadık ve otel şeklinde bıraktık. Odalar ‘ofis’ şeklinde kullanılıyor. Eski yapıları korumak gerekiyor. Bize kalan bu eseri ömrümüz yettikçe korumaya çalışacağız” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim