**1948 Yılında petrolün bulunduğu Raman dağında hala üretimde olan 250 kuyudan günde 7 bin varil petrol elde ediliyor. Kuyuların ‘dede’si olarak bilinen 8 nolu kuyudan günde 25 varil petrol elde edildiğini belirten TPAO Bölge Müdürü Gökhan Akın; “Raman dağında günlük petrol üretimimiz 6500 ila 7000 varil arasında” dedi. 


RAMAN’DA ‘DEDE’ KULE
Türkiye’de petrolün bulunduğu Raman dağında 70 yıldır petrol üretimi yapılıyor. ‘Kara altın’ın 1948 yılında bulunduğu Raman dağındaki 8 nolu kuyuda sembolik olarak günde 25 bin varil petrol elde ediliyor. İlk petrol kulesinin aralarında bulunduğu yaklaşık 250 petrol kuyusundan günde 6 bin 500 ila 7000 arasında varil arasında 18 ila 20 gravitede petrol üretiminin yapıldığını söyleyen TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın; “Kulelerin ‘dede’si olarak bildiğimiz 8 nolu kuyuya gözümüz gibi bakıyoruz. 1948 Yılında  dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ziyaret ettiği kuyu, tam 67 yıldır kesintisiz petrol veriyor” diye konuştu.

“YAKITLI’NIN 1968’DE 363 SEÇMENİ VARDI”
Petrol kuyularıyla iç içe olan Yakıtlı (Zeve Alikan) köy muhtarı Abdülsamet Gezici, 1968 yılında 363 seçmeni olan köyde seçmen sayısının 31’e düştüğünü belirtti. Köyde yaşayanların çoğunun Batman’da oturduğuna işaret eden muhtar Gezici; “Büyükşehir’e doğru giden Batman’ı doğuran Raman dağıdır. Batman, henüz İluh köyü iken petrol mühendisleri köyümüzde otururdu. Burası küçük bir ilçe gibiydi. Hafta sonlarında açık havada sinema günlerine dönemin Beşiri Kaymakamı ve ilçe yöneticileri konuk olurdu” dedi.


“İNÖNÜ, KÖYÜMÜZE OKUL KAZANDIRDI”

1948 Yılında petrolün bulunduğu Raman dağına gelen İsmet İnönü’nün, Yakıtlı köyüne iki derslikli okul kazandırdığını da anımsatan muhtar Gezici, sözlerini şöyle sürdürdü; “Petrol bulununca İnönü, köyümüze ilkokul yapılması için talimat verdi. 1951 Yılında eğitim-öğretimin yapıldığı Yakıtlı ilkokulunda önemli yöneticiler ve bürokratlar yetişti. Öğrenci sayısının yetersizliğinden maalesef eğitim yuvasının bir bölümü yıkıldı. Köyümüzü yeniden canlandırmak için bazı projeleri hayata geçirmek istiyoruz.”

“RAMAN PETROLÜN MÜZESİDİR”
Garzan köyü ortasındaki petrol mühendislerine ait lojman ve tesisleri gördükçe eski Raman dağında şen günlerini hatırladıklarını ifade eden Yakıtlı köy muhtarı Abdülsamet Gezici; “Batman kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Raman dağı, bir dönemler petrolcülüğün adresiydi. Maalesef o eski günlerden eser kalmadı. Sadece eski bina ve tesisleri gördükçe o şen günler gözümüzün önünde canlanıyor. Raman dağının petrol müzesine dönüştürülmesini istiyoruz. Köyümüzde Türkiye’de petrolün ilk bulunduğu 8 nolu kuyu ve çevresindeki sahalarla buranın bir petrol müzesi olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim