Barış Arslan

*Bir zamanlar petrol kentinin kalbi 16. Cadde ile Midyat Garajı’nda atardı. Marangozcular, Midyat Garajı’nda inşaat malzemeleri satan mekanlar ise daha çok 16. caddedeydi. Batman'ın eski Jeoloji mühendislerinden Eşref Tarhan ve inşaat mühendisi Yaşar Özevin, 70'li yıllarda İstanbul'da Üniversiteyi bitirmişti. O dönemin üniversiteli öğrencileri İspanyol paçalı pantolonları tercih ederdi. İşte Batman'ın eskiye dair farklı karelerinden bir kesit kare daha.

16. CADDE ŞEN BİR GÜZERGAHTI

Petrol kenti Batman'ın Midyat Garajı ile 16.  Caddesi bir zamanlar şen bir güzergahtı. Esnaflar kadar gençlerin de ilgisini çeken güzergahtan kimler geldi, kimler geçti. Mobilyacı esnafı daha çok Midyat Garajındaydı. Komşu ilçe Midyatlı esnafın ağırlıklı olduğu o eski iş alanını, 16. Cadde’ye bağlayan güzergah ise yine inşaat malzemelerinin ağırlık olduğu mekanlardı. Çok katlı binaların olmadığı ve daha çok iki katlı taş evlerin yer aldığı güzergahta tanıdık ailelerin gençleri de 16. Cadde de zaman zaman turlardı. İşte 1980 yılında tarihi bir karede yer alan simalar. Eski gazeteci Fethullah Ekmen, Sabahattin Altunay, Salih Teymur ve Süleyman beyin objektiflere yansıyan gülümseyen kare.

ELKASPOR'DA UNUTULMAYAN KAPTAN’DI

Yıl 1980. Batman'ın mahalli takımlarından Elkaspor'un kaptanlığını yapan yılların fotoğrafçısı Ziver Akan'dı. Halen fotoğrafçılık mesleğini sürdüren Akan kısıtlı imkanlara rağmen Elkaspor'u Batman'ın gözde ekibi yapmıştı. Şimdilerde Kayseri Valiliği yapan Şehmus Günaydın'ın da forma giydiği Elkaspor'da uzun yıllar kaptanlık bandını taşıyan sima fotoğrafçı Ziver Akan'dı. 1981-1984 yılları arasında Batman’ın mahalli ligde birçok turnuvada derece yapan Elkaspor'un kaptanı Ziver Akan'ın 1981 yılında eski Endüstri Meslek Lisesi sahasında çektiği siyah-beyaz kare. Şimdi bu sahanın yerinde Zübeyde Hanım İlkokulu binası var.

70’LERDE BATMAN'LI ÜNİVERSİTELİ GENÇLER

Yıl 1974. İstanbul'da üniversiteyi okuyan Batmanlı gençler arasında Eşref Tarhan ve Yaşar Özevin de var. Batman Endüstri Meslek Lisesini tamamlayan Hüseyin Boztepe ise üniversiteli ağabeylerinin yanında bir süre tatilini geçirmişti. O dönemlerde İstanbul Halkalı'da kalan Batmanlı üniversiteli gençlerden Eşref Tarhan Jeoloji Mühendisi, Yaşar Özevin ise İnşaat mühendisi olmuştu.

İSPANYOL PAÇA PANTOLONLAR MODAYDI

70'li Yıllarda Batman’da liseli gençlerde olduğu gibi üniversiteli öğrenciler de moda olan İspanyol paça pantolonu tercih ederdi. Uzun yakalı gömleklerin yanı sıra ayakkabıları içinde kaybolan İspanyol paçalı pantolonları tercih eden Jeoloji mühendisi Eşref Tarhan ile bir süre önce Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden emekli olan mühendis Hüseyin Boztepe, İspanyol paçalı pantolonlarıyla objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim