Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman-Diyarbakır yeni karayolunun yapımına 1990 yılından sonra başlanmıştı. Tekel tesislerinin önünde Batman-Diyarbakır yol güzergahı vardı ama köprü olmayınca, çevredeki köylüler karşı tarafa keleklerle geçiyordu. Şimdilerde Batman'ın modern mahallesi olan Gültepe'nin bulunduğu mevki pamuk tarlalarının alanıydı. 1990'lı yıllarda Batman'ın gözde folklor ustası Selahattin Güneri'ydi.

BATMAN-DİYARBAKIR ESKİ YOL GÜZERGAHI

Burası özelleştirilmeden önce Tekel'e ait tesis ve hangarların bulunduğu alandı. Eski Tekel'in bulunduğu alanın önünde Batman-Diyarbakır yolunun altyapı çalışmalarına start verilmişti. 1994 yılında trafiğe açılmadan önce Batman Çayı kıyısındaki yerleşim birimleri, bu yol güzergahını kullanırdı. Şimdilerde bu yol güzergahı daha genişletilerek, çevresi çok katlı apartmanlarla modern yerleşim alanlarına dönüştürüldü.

GÜLTEPE'DE PAMUK ALANLARI VARDI

Batman'ın hızla değişime bölgelerinden biride Batman Bölge Devlet Hastanesinin bulunduğu çevre oldu. Demiryolu Köyü ‘Tilmerç Mahallesi’ olarak şehir içinde kaldı. Gültepe Mahallesi de şehrin en modern ve büyük semtleri arasında yer aldı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı ‘Çocuk Esirgeme Yurdu’ binasının  yapımına 1992 yılında başlanılınca çevre; pamuk ekili alanlara kaplıydı. Aradan geçen 28 yıl sonrasında şimdi o pamuk tarlalarının yeri çok katlı modern apartmanlarla doldu.

GÖZDE FÖLKLÖRCÜYDÜ

Selahattin Güneri, bir zamanlar Batman'ın Halk Eğitim Merkezi’nin folklor yarışmalarında en iyi eğitmeniydi. Folklor eğitimciliğinin yanı sıra 1984 yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde aşçı olarak çalışan Güneri, uzun bir süre 2’inci cadde eski İş Bankası karşısında açtığı seyyar çiğköfte tezgahı ile vatandaşların sofrasına acılı çiğköfte ulaştırırdı. Ekibiyle birlikte katıldığı folklor yarışmalarında birincilik alan Güneri, yaklaşık 20 yıl önce petrol kentine veda edip Ardahan'ın yolunu tutmuştu. İşte Güneri'nin bir folklor şampiyonasında aldığı takdirmane ile objektiflerimize gülümsediği an.

HASANKEYF'TE BU KARELER MAZİDE KALDI

Batman'ın 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesinin eski yerleşim birimi şu günlerde sessizliğe bürünürken, eski manzarası da mazide kaldı. Hasankeyf'in sembolü olarak bilinen tarihi Er-Rızık ve Süleyman Koç minareleri artık eski yerinde değil. 25 yıl öncesinde Batman Çağdaş'ın arşivinde yer alan tarihi bir kareyi daha sizlerle paylaşıyoruz. Bir zamanlar tarihin gölgesindeki Hasankeyf görünümüyle şirin bir kasabayı andırıyordu. Son üç yılda bazı anıt eserlerin taşınmasıyla birlikte Hasankeyf'in o eski manzaraları da birer kartpostal olarak geride kaldı.

Editör: TE Bilişim