Barış Arslan

*1980'li Yıllarda Batman'da düğün salonları yoktu. Düğünler daha çok mahalle aralarındaki cadde ve sokaklarda olurdu. Batman'ın kenar semtlerinden Bağlar'da 1975 yılında açılan ilkokulun öğretmenleri, hafta sonları bir araya gelir, piknik yapardı. Açılışında ismi ‘Sanat Enstitüsü’ olan Batman’ın ikinci lisesinin adı 1970'li yıllarda ‘Endüstri Meslek Lisesi’ olmuştu. İşte Batman'ın eskiye dair bir kaç karesi.

MAHALLE DÜĞÜNLERİ BİR BAŞKAYDI

1980'li Yılların başında kabuğuna sığmayan Batman büyüyordu, fakat birçok alanda gerideydi. Düğün salonları yok denecek kadar azdı. Düğün, nişan ve özel günler daha çok TPAO'nun ‘Beyaz Saray’ tesislerinde yapılırdı. Yıl 1987. Burası Sağlık ile Bağlar Mahallesi’nin kesiştiği cadde. Bir zamanlar video ve kasetçilikle Batman'da adından söz ettiren Afşin ailesinin fertlerinden Faik Afşin'in düğün töreni cadde ortasında yapılmıştı. Yeryüzünün en güzel düğünlerinden olan siyah-beyaz bir kare. Aralarında eski eğitimci Refik İmamoğlu ve Cemal Talay'ın da aralarında bulunduğu bir grup konuk damat Faik Afşin'e alkış tutarken, objektiflere böyle yansımıştı.

BAĞLAR İLKOKULU ÖĞRETMENLERİ

1975 Yılında eğitim-öğretime açılan Batman'ın Bağlar İlkokulu öğretmenleri, o dönemler haftanın yorgunluğunu atmak için piknik günleri düzenlerdi. Emekli eğitimcilerden aralarında Refik İmamoğlu'nun da bulunduğu bir grup eğitimci, hafta sonu yorgunluğunu piknikte atarken karedeki bu eğitimcilerin çoğu şimdilerde emekli oldu. Bağlar ilk müdürleri arasında Mardinli Sait hoca görev yapmıştı. O piknikte bulunan Güler Özen, Rasime, Leyla, Zeynep ve İsmail hocanın bulunduğu hatıra kare.

ESKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİ

1968-69 Eğitim-öğretim yılında açılan Batman’ın ikinci lisesi konumundaki bu eğitim yuvası son 45  yılda üç kez isim değiştirdi. İlk açıldığında ‘Sanat Enstitüsü’ olan bu eğitim yuvası 70'li yıllarda adı ‘Endüstri Meslek Lisesi’ne dönüştürüldü. Eski eğitimciler arasında yer alan Refik İmamoğlu'nun da 1979-80 yılları görev yaptığı o eğitimcilerin bir kısmı şimdi aramızda yok. EML Müdürü Nazım Öztürk’tü. Okul tabelasındaki ‘Endüstri Meslek Lisesi’ ismi de şimdilerde Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne dönüştürüldü. İşte yıllar öncesinde o başarılı okulun eski öğretmenlerinden tarihi bir kare.

80'Lİ YILLARDA RESİM SERGİLERİ

Batman'ın eski ressamlarından Behcet Tikit'in de aralarında bulunduğu bazı ressamların 80’li yıllarda açtığı sergiler, eski öğretmenevi salonunda görücüye çıkardı. Uzun süre 4 yataklı ‘Öğretmenevi’ olarak bilinen ve bir süre de Halk eğitim Merkezi’nin hizmet verdiği Cumhuriyet Meydanındaki o eski binada resim sergisi 1986 yılında açılmıştı. O dönemler Batman eski Cezaevi Müdürü merhum Ali İhsan Kuyumcu ile çocukları, Leylom Kasetçilik sahiplerinden Hatip Bağrıyanık ve Refik İmamoğlu'nun katıldığı o sergiden bir hatıra kare.

Editör: TE Bilişim