Barış Arslan

*100 Yıl öncesinde Dicle Nehri üzerindeki 2500 yıllık Hasankeyf Köprüsünde manzara böyleydi. Şimdilerde bir bölümü korunan köprü, yakında baraj suları altında kalacak. Batman'ın ilk parkı Turgut Özal Bulvarı güzergâhındaki Atatürk Parkıydı. Batman Elkaspor, petrol kentinin ‘ilçe’ döneminin mahalli takımlarındandı. Batman Gençlikspor ise Petrolspor'dan sonra kurulan ikinci ekipti. İşte şehrin dününe dair 4 kare daha...

YILLARA MEYDAN OKUYAN KÖPRÜ

Dicle Nehri üzerindeki tarihi Hasankeyf'te yıllarca ulaşımı sağlayan 2500 yıllık köprü, veda etmeye hazırlanıyor. Bu yılın sonunda Ilısu baraj gölü altında kalacak olan köprünün, 100 yıl önceki manzarası böyleydi. 100 Yıl önce İngiliz fotoğrafçının çektiği bu kare dondurulduğu an ne Raman Dağı’nda petrol bulunmuştu ne de Batman-Hasankeyf karayolu vardı. Son yıllarda bir bölümünde tadilat çalışması yapılan bu köprünün 100 yıl öncesinin hali de şimdi ki manzarası da tarihe karışmış olacak.

İL YEŞİL ALAN ATATÜRK PARKIYDI

Batman’ın eski Belediye Başkanlarından merhum Mustafa Ramanlı'nın 1970'li yılarda petrol kentine kazandırdığı ilk yeşil alan Atatürk Parkı idi. Bir dönemler Batmanlılar bu alanda mahalli sanatçıların konserlerine katılırdı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri dışında 1970'li yıllarda kenti yeşillendirmek için kolları sıvayan dönemin Belediye Başkanı merhum Ramanlı’nın eserlerinden biri de Atatürk Parkı idi. Turgut Özal Bulvarı güzergahındaki Atatürk Parkı günümüzde beton yığınları arasında tek yeşil alan olarak göze çarpıyor. O dönemlerde Batmanlıların dinlenebildikleri ve nefes aldıkları Atatürk Parkı’nın eski manzarasından bir fotoğraf.

GENÇLİKSPOR'DA YILDIZ FUTBOLCULAR YETİŞTİ

60 Yıllık kulüp Petrolspor'dan sonra Batman’da kurulan 2. amatör takım Batman Gençlik spordu. Sarı-Siyahlı takımda yetişen futbolcular, Batman Petrolspor'da da forma giyerdi. Bir zamanlar Batman Amatör küme maçları TPAO stadında oynanıyordu. İşte Batman Gençlikspor’da uzun yıllar forma giyen Şehmus (Hacı) Akçay, İsmail Baysal, Zeyni Arpa ve kaleci Seyfettin Aksoy, bir amatör maç öncesinden çektikleri hatıra kare.

BATMAN'IN MAHALLİ TAKIMLARINDADI

Batman Elkaspor’u 1980 yılında kuran eski mobilyacı Abdülkerim Bayar'dı. Yeni Mahalle, Çarşı, Aydınlıkevler ve Kısmet mahallelerinde oturan ailelerin gençleri, Elkaspor'da forma giyerdi. Çoğu mobilyacı esnafından oluşan o mahalli takımı 1983 yılında Paris Pasajında kulüp binası açmıştı. Kulüp 1985 yılında ise ilgisizlikten kapanmıştı. Elkaspor'da 1982-83 futbol sezonunda forma giyenler: “Abdülkerim Bayar, Teyfik Bedir, Selim Dinçer, Selahattin Çetin, Ramazan Turan, Veysi Tan, Şerafettin Ekici, Zeyni Arpa ve Şehmus Akçay (Ayaktakiler). Abdülkerim Bayer, ‘Güvercinci Ali’ lakaplı Ali, Mehmet Akyol, Hikmet Sel, Mahmut Akyol, Ziver Akan ve Erhan Arıkan (Oturanlar)”

Editör: TE Bilişim